E-magazine De Facto, 6 november 2023

 

Ierland, een bron van inspiratie op vlak van kinderopvang

Kijken over het muurtje, de ideale manier om bij te leren en dat geldt ook voor onze welzijnssectoren. Daarom proberen we met het Vlaams Welzijnsverbond ook buiten Vlaanderen inspiratie op te doen om onze sectoren verder te ontwikkelen, met het oog op nog meer welzijn voor zowel werknemers als zorgvragers, kinderen, jongeren, etc. Kinderopvang is een sector bij uitstek waar je grote verschillen ziet eens je een landsgrens passeert, zo ook in Ierland, waar we langsgingen bij boeiende projecten, maar ook sommige herkenbare bezorgdheden zagen terugkomen.

Lees het verslag

Omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen

SAM, Psyche en ICOBA werkten in opdracht van het departement zorg van de Vlaamse overheid een nieuw platform uit: ‘Omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen’. Dit is een website voor organisaties en hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, de jeugdhulp en de zorg voor personen met een handicap. Het is een platform dat organisatie en hulpverleners ondersteunt om vrijheidsbeperkende maatregelen als afzondering en fixatie bewust, veilig en conform de mensenrechten toe te passen.

Lees meer

Nieuw sectorenconvenant ook van start in social profit

Midden juli berichtte de Vlaamse Regering: “We hebben samen met de sectorale sociale partners de negende generatie sectorconvenants afgesloten. Daarin engageren 38 sectoren en 147 sectorconsulenten zich om via concrete acties en projecten het Vlaamse werkgelegenheidsbeleid mee uit te voeren.” Ook de sociale partners van de social profitsectoren tekenden hier via hun paritaire organisatie VIVO opnieuw op in. Hoe kwam nu dit laatste sectorconvenant tot stand en wat mogen onze sectoren verwachten van VIVO en de betrokken vormingsfondsen?

Lees meer

Gezond Binnen, dat lucht op

Wist je dat we gemiddeld 85% van onze tijd binnenshuis doorbrengen? Het hoeft niet te verwonderen dat gezonde binnenlucht belangrijk is. Samen met de Logo’s zet het Departement Zorg het belang van gezonde binnenlucht in de kijker tijdens de Week van gezond binnen van 13 tot 17 november. Doe mee, verspreid de boodschap, of organiseer een actie en zorg voor een gezonde binnenlucht in jouw gemeente, school, kinderopvang of zorgvoorziening.

Ontdek Gezond binnen

Dag van de Zorg 2024

Op zondag 17 maart 2024 is het opnieuw Dag van de Zorg, dé feestdag van de sector. De dertiende editie staat volop in het teken van de kracht van positieve beeldvorming. Onder de noemer ‘Troeven van de Zorg’ brengen honderden organisaties de sector dichter bij de mensen op deze Dag van de Zorg. Ze vertellen samen het verhaal van zorg als een innovatieve, slimme, ambitieuze, preventieve, inclusieve, geïntegreerde, warme en duurzame sector. Inschrijven voor deze grootschalige opendeurdag kan nog tot 22 december 2023. Aarzel niet en schrijf ook jouw organisatie vandaag nog in. 

Lees meer

Laat je inspireren door onze inspiratietekst rond duurzaamheid

Energie, vergroening, circulaire economie, denken op lange termijn... Duurzaamheid is voor alle ondernemers de laatste jaren alsmaar belangrijker geworden en dat is voor welzijnsgerichte ondernemers niet anders. Maar hoe begin je eraan? Of wat kan je allemaal doen om duurzamer aan de slag te gaan? Onze commissie Welzijnsgericht Ondernemen verzamelde best practices en duurzame ideeën in een handige inspiratietekst.

Lees meer

Vind sneller je weg door alle Europese fondsen met Helpdesk

Het Helpdesk-project (mei 2022 tot april 2024) is een initiatief vanuit de Europese Commissie. Deze innovatieve helpdesk voor sociale diensten heeft één duidelijk doel voor ogen: het gebruik van ESF+ (Europees Sociaal Fonds Plus) en EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) financiering bij sociale diensten versterken. Het wil zo het proces stroomlijnen voor sociale dienstverleners om fondsen te bemachtigen en op die manier een betere toekomst garanderen voor alle Europeanen.

Ontdek het Helpdesk-project

Inspiratiedag ‘Inclusief Digitaal Actief’

Weet jij waar mensen met een beperking terecht kunnen als ze met een smartphone willen werken of online willen daten? Waar ze terecht kunnen met hun digitale vragen? En of ze wel ten volle kunnen deelnemen aan de digitale samenleving? Een antwoord op al deze vragen en veel meer krijg je op de inspiratiedag rond digitale inclusie van de Arteveldehogeschool. Verwacht je aan praktijkverhalen, inspirerende voorbeelden, inzichten uit praktijkgericht onderzoek Digi-Act, workshops en dialoog met werkveld en beleid.

Meer info en inschrijven

Ontmoetingsavond Vereniging van Orthopedagogen

Op 28 november organiseert de Vlaamse Vereniging van Orthopedagogen (VVO) een ontmoetingsmoment voor leden en toekomstige leden-orthopedagogen. Op de ontmoetingsavond wordt niet alleen stilgestaan bij de uitdagingen waar orthopedagogen vandaag en morgen voor staan. Er is ook kans tot ontmoeting tussen organisaties en orthopedagogen. Ben je op dus op zoek naar een orthopedagoog voor jouw organisatie? Neem deel aan het ontmoetingsmoment op 28 en maak de aanwezige orthopedagogen warm om in jouw organisatie aan de slag te gaan.

Schrijf je in of vraag meer informatie