E-magazine De Facto, 20 december 2023

 

Geniet van de feesten en van het samenzijn!

We sluiten het jaar af met iedereen geweldige feestdagen en een even geweldig 2024 toe te wensen. Bij het Vlaams Welzijnsverbond laden we ook even de batterijen op om er na Nieuwjaar dubbel en dik in te vliegen. We hebben onze voornemens alvast in een korte video gegoten. Tot volgend jaar!

Bekijk onze kerstvideo

Terugblik op een geslaagd PVF-event

Op vrijdag 1 december vond in Berchem onze reflectiedag rond de Persoonsvolgende Financiering (PVF) plaats. Op 1 januari bestaat het systeem officieel 7 jaar en dat was het ideale moment om samen met onze leden en gebruikers uit de sector Ondersteuning van personen met een handicap, maar ook met een heleboel andere personen uit de sector, terug te blikken.

Lees meer

KOALA-projecten

KOALA (Kind en OuderActiviteiten voor Lokale Armoedebestrijding) bestaat vijf jaar. De missie: het versterken van de deelname van maatschappelijk kwetsbare gezinnen aan onze samenleving om meer kansen voor ouders en hun kinderen te creëren. Door samenwerking van de Vlaamse overheid en het Fonds Vergnes, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, werden op 18 locaties in Vlaanderen en Brussel KOALA-projecten ingericht. 

Lees meer

Netwerkdag rond het Sensoa Vlaggensysteem

Hoe ga je als professional om met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Het Sensoa Vlaggensysteem is dé methodiek die je daarbij helpt. Ontdek deze methodiek én de gloednieuwe website tijdens de Sensoa Netwerkdag op 26 februari. Duik in de methodiek tijdens twee verdiepende sessies, volledig op maat van jouw sector en doelgroep. En bespreek concrete cases van seksueel grensoverschrijdend gedrag met andere professionals uit je vakgebied.
 

Lees meer

Alivia uitgetest: hoe denken de eerste gebruikers erover?

Ken je Alivia al? Alivia is het onmisbare digitale hulpmiddel voor al wie zorg en ondersteuning nodig heeft of aanbiedt. Personen met een langdurige of intensieve zorgnood krijgen vaak hulp van meerdere zorgaanbieders tegelijk. Denk maar aan professionele zorgaanbieders, welzijnswerkers, maar ook familie of kennissen.Alivia moet daarin de digitale gids zijn. Tijdens enkele pilootprojecten konden verschillende stakeholders het systeem testen. 

Beluister hier hun ervaringen

3 interessante webinars rond geestelijke gezondheid

Een nieuw jaar gaat altijd gepaard met goeie voornemens. En dus is het meteen ook het ideale moment om je rond bepaalde thema's wat bij te scholen. Op de website van CERA vind je een overzicht van webinars , opleidingen, acties, projecten, ... Via de link hieronder vind je op onze website alvast 3 interessante webinars rond geestelijke gezondheid.

Lees meer

Het Verenigingsloket gaat live op 30 januari

Op 30 januari zal Minister Jambon in Aalst het Verenigingsloket voorstellen. Vanaf dat moment kunnen verenigingen zich registreren en informatie vinden op de website van het Verenigingsloket. Het dienstenaanbod is aanvankelijk beperkt, maar zal geleidelijk worden uitgebreid naarmate meer dienstverleners hun eigen producten integreren. In navolging hiervan kan je op 6 februari twee webinars voor verenigingen, koepels en steunpunten.

Lees meer

Vorming: 'Jeugdhulp in beweging'

Werk je in jeugdhulp en merk je dat kinderen/gezinnen niet zoveel bewegen als ze zouden willen of kunnen? Wil je hen daarin versterken en begeleiden? In het online traject ‘Jeugdhulp in beweging’ van 'Gezond Leven Academie' ga je aan de slag met een gezin of kind uit jouw organisatie. Stap voor stap en op jouw tempo achterhaal je hoe jullie werking kinderen en gezinnen een actievere toekomst kan bieden. Naast je eigen traject ontmoet je andere deelnemers tijdens terugkoppelmomenten.
 

Lees meer

Mooie repo over niet-aangeboren hersenletsels

Een niet-aangeboren hersenletsel kan iedereen overkomen. Het verandert alles, wat je achtergrond ook is. Van de ene op de andere dag: een beroerte, een (verkeers)ongeval, een hersentumor ... Sig vzw maakte een sensibiliserende en informerende reportage die een beeld schetst van de zichtbare én de onzichtbare gevolgen van een verworven hersenletsel. 

Bekijk de reportage

Derde samenkomst van APPeL³ op 29 januari

Op maandagvoormiddag 29 januari 2024 ben je van harte welkom op de derde samenkomst van het ‘Antwerps Provinciaal Partnerschap een Leven Lang Leren’ (APPeL³). Tijdens deze samenkomst wordt er dieper ingegaan op de uitwisseling van kennis en praktijkvoorbeelden, de afstemming met Vlaamse beleidsitiatieven rond levenslang leren en de versterking partnerschappen volwassenenonderwijs en arbeidsmarkt.

Lees meer