E-magazine De Facto, 7 september 2023

 

Postgraduaat innoveren en ondernemen in zorg en welzijn

Begin oktober start KdG Hogeschool met een nieuw postgraduaat: Innoveren en ondernemen in zorg en welzijn. Binnen zorg en welzijn zullen er ook in de toekomst continue vernaderingen en innovaties zijn waar we mee aan de slag moeten. Deze opleiding wil die toekomstige veranderingen en kennis bijbrengen, en methodes en tools aanleren om die in praktijk om te zetten.

Lees meer

Gerichte call circulaire zorg 2023

Vlaanderen Circulair en OVAM lanceren een projectoproep om innovatieve projecten in de circulaire zorg te ondersteunen. Minister van Omgeving Zuhal Demir, gesteund door viceminister-president Hilde Crevits, maakt hiervoor 2 miljoen euro vrij. De oproep richt zich specifiek tot partnerschappen van lokale overheden, ondernemingen, onderzoeksinstellingen en organisaties. Het doel is om experimenteer-, demonstratie- en disseminatieprojecten in te dienen, die zich focussen op het verminderen van materiaalgebruik in de (medische) verzorging.  

Lees meer

Save the date: Groot Forum voor eerstelijnwerkers uit het Meetjesland

Op donderdag 19 oktber organiseren de eerstelijnszones Oost-en West-Meetjesland de tweede editie van hun Groot Forum. Ben jij een eerstelijnswerker in het Meetjesland en heb je zin om je netwerk te verbreden, naar inspirerende sprekers te luisteren, of een workshop mee te volgen die in lijn ligt met je interesses? Bekijk dan zeker wat er allemaal op het programma staat en schrijf je alvast in.

Lees meer

Projectoproep rond informeel vrijwillig engagement van jongeren

Kinderen en jongeren nemen vaak heel wat vrijwillig engagement op in onze samenleving. Om die informele inzet de nodige erkenning, waardering, bescherming en verduurzaming te geven, lanceert de Vlaamse minister van Jeugd nu een projectoproep. Zo wil de Vlaamse overheid een goed kader ontwikkelen en mogelijke drempels verlagen voor vrijwillig engagement.

Lees meer

Interview: een blik onder de motorkap van het nieuwe platform Alivia

Alivia wordt een mobiele app en webtoepassing om een digitaal zorg- en ondersteuningsplan op te maken, aan te vullen en te raadplegen. Overal toegankelijk voor de persoon met een zorgnood, diens mantelzorger(s) en het zorgteam van zorgverleners en welzijnswerkers die de persoon bijstaat. We hebben de zomermaanden aangegrepen om collega’ s van Digitaal Vlaanderen te laten vertellen over hoe de ontwikkeling van dit platform technisch allemaal tot stand is gekomen.

Lees meer

SDG Wegwijzer: volg het webinar voor sociale ondernemingen

In oktober lanceert CIFAL Flanceert de tweede editie van de SDG Wegwijzer. Dit is in samenwerking met het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid en met steun van Pantarein Publishing en Verso. Op dinsdag 19 september kan je hierrond een webinar volgen.

Lees meer

Op uitwisselingsbezoek naar Denemarken

Het Vlaams Welzijnsverbond is betrokken bij een Europees project over de gezinsopvang. Dit voorjaar schreven we al over onze ontmoeting met Denemarken en Ierland in Vlaanderen.  Deze keer was het onze beurt om samen met Opgroeien, VBJK, Ferm en Felies een bezoek te brengen aan de gezinsopvang in Denemarken. Wij kunnen het systeem van Denemarken niet zomaar kopiëren naar België, maar we hebben wel tal van mooie praktijken gezien die inspiratie bieden. In oktober trekken we naar Ierland.

Lees meer

Uitnodiging: colloquium rond de-institutionalisering

Op vrijdag 13 oktober organiseert de Academische Werkplaats De-Institutionalisering (AWDI) een colloquium. Het centrale thema: hoe stel je de autonomie en aspiraties van burgers met zorgvragen centraal binnen het traject naar de-institutionalisering.

Lees meer

Event Competentiebooster

Op 12 oktober kan je in OPEK in Leuven terecht voor een evenement om extra organisaties warm te maken voor Competentiebooster. Leuven is speciaal gekozen om meer inschrijvingen te genereren in de regio Vlaams-Brabant, maar natuurlijk zijn alle organisaties (met minder dan 250 VTE) welkom. Geloof je dat nog competentere medewerkers jouw organisatie nog sterker en future-proof maken? Kan je daarbij wel wat hulp gebruiken? Schrijf je dan nu in.

Lees meer