E-magazine De Facto, 5 december 2023

 

Onze visie over commercialisering in onze sectoren

Commercialisering is een realiteit in onze sectoren en hier moeten we dus mee omgaan. We zijn heel bezorgd over de groeiende intrede van profitspelers bij het invullen van maatschappelijke uitdagingen (gefinancierd met gemeenschapsmiddelen). Want welzijnsondersteuning is voor ons - net als onderwijs - een recht en een maatschappelijke opdracht.

Lees meer

Wint jouw organisatie de allereerste VLAIO award?

VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen) is al jaren bekend als stimulator en ondersteuner van innovatief ondernemerschap in Vlaanderen en wil zo bijdragen aan een gunstig ondernemersklimaat in onze regio. Om (innovatieve) ondernemers nog extra in de kijker te zetten wil VLAIO begin 2024 de strafste professionele initiatieven in de bloemetjes zetten met een opvallende prijs. 

Lees meer

Meer plantaardige eiwitten op het menu

Ben jij bezig met gezonde en duurzame voeding en wil je graag meer plantaardige maaltijden op het menu zetten? Maar merk je dat nog niet alle gebruikers, ouders, medewerkers daarvoor open staan? Dan vind je inspiratie en ondersteuning in de campagne ‘halfhalf’.

Lees meer

Proefsessie Goestinggenerator op 15 december in Gent

Drempelvrees om met de Goestinggenerator aan de slag te gaan? Ligt jouw exemplaar stof te vergaren? Wil je een opfrissing in goed gezelschap? Of ben je benieuwd welk beleg er op onze broodjes ligt? Kom naar de proefsessie van de Goestinggenerator op 15 december in Gent!

Lees meer

De Babbeldoos pakt mee grensoverschrijdend gedrag aan

ICOBA (kennis- en expertisecentrum rond grensoverschrijdend en agressief gedrag voor de Vlaamse social profit) ontwikkelde De Babbeldoos voor de Kinderopvang. Dit is een kaartspel om lastig, grensoverschrijdend en agressief gedrag bespreekbaar te maken in teams en afdelingen van kinderdagverblijven, diensten voor onthaalouders en initiatieven voor buitenschoolse opvang.

Lees meer

Interview - Alivia staat klaar voor praktijkexamen

Eind oktober was er een demo van de eerste versie van Alivia. Alivia is intussen dus zo goed als klaar om uitgeprobeerd te worden. Maar de ontwikkeling stopt daarmee niet. Thomas Boeckx, teamverantwoordelijke team Eerste Lijn bij het Departement Zorg, vertelt ons wat er op de planning staat. In het artikel vind je ook een link naar de demo.

Lees meer

Memorandum Hoge Raad voor Vrijwilligers

De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV), de federale adviesraad over vrijwilligerswerk, heeft haar memorandum uitgebracht. Daarin geven ze mee dat 8% van de Belgen zich engageert als vrijwilliger en bereid is om zich in zetten voor taken waar anderen beter van worden. Ze onderstrepen dat vrijwilligers essentieel zijn en het beleid hen daarom (nog meer) moet waarderen.

Lees meer

Doe jij mee met Wereld Autisme Dag?

Wereld Autisme Dag (WAD) valt elk jaar op 2 april en ligt dus nog ver van ons verwijderd. Toch brengen de Liga Autisme Vlaanderen, Vlaamse Vereniging Autisme, Participate! en sterkmakers in autisme hun gezamenlijke acties in het kader van WAD nu al onder de aandacht, zodat organisaties tijdig kunnen intekenen om mee te doen. Doe jij mee?

Lees meer

Documentaire over Gentse die opgroeide in de jeugdhulp

In een documentaire film over haar leven laat Chelsea Smekens-Demedts (19) zien dat je positief in het leven kunt staan, ondanks een lang traject in de jeugdhulp. "Luister naar “lastige” jongeren. En behoud de hoop in een goede afloop." Lees via de link een artikel over de docu op de website van De Standaard.

Lees meer

Preventief gezondheidsbeleid in jouw kinderopvang

Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw nodigt opnieuw alle kinderopvanginitiatieven in Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschap in Brussel uit om deel te nemen aan de Preventiepeiling (luik 2). In een korte bevraging van 10 minuten peilen ze hoe kinderopvanginitiatieven ervoor zorgen dat hun preventief gezondheidsbeleid succesvol is. Via ondestaande link kan je zowel de enquête voor kinderopvang tot 3 jaar, als die voor kinderopang voor schoolgaande kinderen invullen.

Lees meer