E-magazine De Facto, 3 juli 2023

 

Save the date - Colloquium Academische werkplaats De-institutionalisering

Op vrijdag 13 oktober organiseert de Academische Werkplaats De-Institutionalisering een colloquium. Het centrale thema: hoe stel je de autonomie en aspiraties van burgers met zorgvragen centraal binnen het traject naar de-institutionalisering.

Lees meer

Actieplan Asbestafbouw in zorg en welzijn

In heel wat gebouwen in Vlaanderen komt asbest voor. Ook in onze voorzieningen. De OVAM zet, samen met negen koepelorganisaties uit zorg en welzijn, de schouders onder de versnelde afbouw van asbest in onze gebouwen. Maak dus ook jouw voorziening asbestveilig. Je kan tot 50% ondersteuning krijgen.

Lees meer

Word mediacoach voor personen met een beperking

Personen met een beperking zijn soms vatbaarder voor de risico’s die de onlinewereld met zich meebrengt. Hen op een goede manier helpen en hun vragen beantwoorden is geen makkelijke taak. De mediacoachopleiding van Mediawijs kan je daarbij helpen! In 9 sessies word jij opgeleid tot coach, aanspreekpunt en inspirator. De opleiding is bovendien helemaal gratis! Waar wacht je nog op?

Lees meer

Teamversterkingstraject: eerstelijnsorganisaties

Zelf mentaal gezond blijven als zorgverstrekker, dat is belangrijk, maar niet makkelijk. Zelfzorg komt zelden op de eerste plaats, je kiest vaak sneller voor zorg voor een ander. Daarom ontwikkelde The Human Link, een Antwerps expertisecentrum in preventie en welzijn, een traject speciaal voor zorgverstrekkers die in een team samenwerken. Via verschillende opdrachten en twee bijeenkomsten worden teamleden geholpen om beter voor zichzelf en elkaar te zorgen. Volg de train the trainer gratis en word zo een pionier in meer zelf- en teamzorg.

Lees meer

Onderzoek binnenmilieu kinderopvang

VITO voert een onderzoek naar het binnenmilieu in de kinderopvang. Daarbij onderzoekt men hoe en waar kinderopvang georganiseerd wordt, en hoe u als organisator kijkt naar de kwaliteit van het binnenmilieu. Het invullen van de online enquête duurt slechts 10 à 15 minuten. De vragen zijn gericht aan een verantwoordelijke of kinderbegeleider van jouw kinderdagverblijf. Je kan nog deelnemen tot en met 10 juli.

Vul de enquête in

Vormingsaanbod Bandbreedte voor het najaar

Bandbreedte bundelt goede praktijken, inspirerende verhalen en opleidingen rond blended hulpverlening. Dat helpt jeugdhulpprofessionelen in het werken met kinderen, jongeren en hun gezinnen met een mix van on- en offline tools. Zo zijn er netwerkmomenten met webinars en een breed palet aan opleidingen. Denk maar aan beeldbellen, chathulp, e-mailhulp, werken met sociale media en online hulpapps. Het vormingsaanbod voor het najaar staat intussen online.

Lees meer

Oproep beurzen voor eerstelijnsprofessionals uit zorg en welzijn

De Koning Boudewijnstichting lanceert een oproep voor twee beurzen rond nieuwe of versterkte vormen van samenwerking tussen eerstelijnsactoren. Deze beurzen gaan naar een persoon die nieuwe kennis wil opdoen en ontwikkelen door (actie)onderzoek te doen of een studie- of immersiereis te ondernemen.

Lees meer