E-magazine De Facto, 16 oktober 2020: Nood aan structurele verhoging testcapaciteit

 

Overheden moeten werken aan structurele verhoging testcapaciteit

De testcapaciteit is deze week verhoogd en die uitbreiding is zeer welkom. Ook de sectoren personen met een handicap, jeugdhulp en kinderopvang worden geconfronteerd met een stijging van het aantal uitbraken. Een verdere verhoging zal nodig blijken de komende weken, want we moeten voorbereid zijn op een stijgend aantal besmettingen in de welzijnssectoren. Ook de doorlooptijd van de testen moet in het oog gehouden worden. Wij merken dat het vaak nog te lang duurt voor medewerkers en gebruikers de resultaten van hun coronatest meegedeeld krijgen. Daardoor moeten voorzieningen en organisaties soms dagenlang blind varen.Resultaten moeten er sneller doorkomen. Daarom pleiten wij er ook voor om sneltesten zo snel mogelijk te laten aankopen door de overheid en ter beschikking te stellen van de verschillende welzijnssectoren.

Lees meer

Week van de kinderbegeleider: Betere ondersteuning moet dalende trend onthaalouders omkeren

De dalende trend in het aantal onthaalouders (gezinsopvang) is niet iets waar we ons bij mogen neerleggen, ook al heeft het vooralsnog geen impact op het totale aantal beschikbare plaatsen. Gezinsopvang in een familiale context is een specifieke vorm van kinderopvang waar een huiselijke omgeving en kleinschaligheid centraal staan. Veel gezinnen kiezen er bewust voor om hun kinderen daar te laten opvangen. Die keuzevrijheid tussen opvang in een kinderdagverblijf en gezinsopvang moeten we vrijwaren. Het Vlaams Welzijnsverbond heeft een aantal concrete voorstellen om het beroep van onthaalouder opnieuw aantrekkelijk te maken: een financieel statuut dat inkomenszekerheid biedt, coaching en ondersteuning op de werkvloer en de mogelijkheid om logistieke hulp in te kopen via dienstencheques.

Lees hier onze aanbevelingen.

Het Vlaams Welzijnsverbond geeft onthaalouders coaching op de werkvloer om kwalificatie van kinderbegeleider te behalen. Lees het verhaal van Rachida.

Lees meer

Week van de kinderbegeleider: Tom werd met open armen ontvangen

Tom Hoogmartens werkt nu ruim 4 jaar als kinderbegeleider bij Familia in Genk. Met de 2 jaar stage erbij heeft hij al 6 jaar op de teller staan. “Na de eerste verbaasde blikken ben ik met open armen ontvangen door mijn vrouwelijke collega’s”, zegt Tom. “We hebben een geweldig team en ik heb me nooit een vreemde eend in de bijt gevoeld.”

Lees meer

Go Digit! Digitaal tot uw dienst - projectoproep van Koning Boudewijnstichting

De Koning Boudewijnstichting lanceert de tweede projectoproep "Go Digit! Digitaal tot uw dienst", om organisaties te ondersteunen in hun digitale transformatie. Wil jij samen met minstens 4 andere organisaties de digitale transformatie in gang zetten? Dien dan voor 4 december je dossier in en maak kans op €40.000 steun én coaching.

Alle info vind je hier