E-magazine De Facto, 10 november 2020

 

Tweede coronagolf overtreft eerste golf in voorzieningen voor mensen met een handicap

Het aantal uitbraken en personeelsuitval bereikt stilaan een alarmpeil in de sector van voorzieningen voor mensen met een handicap. De tweede coronagolf is voor de gehandicaptensector zwaarder dan de eerste in maart.

Lees meer

Kinderopvang en onderwijs slaan de handen in elkaar voor sterke kinderbegeleiders

De vijf werkgeversorganisaties in de kinderopvang, waaronder het Vlaams Welzijnsverbond, gingen in gesprek met het onderwijsveld hoe kinderbegeleiders nog beter opgeleid, gecoacht en ondersteund kunnen worden. Concreet gaat het onder meer over coaching van stagiairs op de werkvloer, vorming voor mentoren en doorgedreven samenwerking tussen kinderopvanginitiatieven en scholen. Kinderbegeleiders doen vandaag immers zoveel meer dan kinderen ‘oppassen’. Ze zijn een essentiële schakel geworden in de ontwikkeling van jonge kinderen, in hun mentale, motorische, maar ook en vooral in hun sociale ontwikkeling.

Lees meer

De medewerkers in welzijn doorgelicht

Het Vlaams Welzijnsverbond heeft opnieuw een studie gemaakt over de medewerkers in de kinderopvang, de ondersteuning van personen met een handicap, de jeugdhulp en gezinsondersteuning, en de Centra voor Ambulante Revalidatie. We hebben het personeelsbestand van 203 werkgevers voor het jaar 2019 geanalyseerd. De steekproef bestaat uit ruim 24.600 medewerkers en is daarmee goed voor bijna de helft van de totale tewerkstelling in de betrokken sectoren.

Benieuwd naar wie de medewerkers in onze sectoren zijn en naar welke negen trends en evoluties we uit onze studie kunnen afleiden?

Lees meer

"Go Digit! Digitaal tot uw dienst"

De Koning Boudewijnstichting lanceert de tweede projectoproep "Go Digit! Digitaal tot uw dienst", met als doel de VZW's te ondersteunen in hun digitale transformatie.

Wilt u uw leden ondersteunen in dit proces ? Of wilt u samen met minstens 4 andere gelijkgestemde organisaties een digitale transformatie in gang zetten ? Dien dan nu tot 4 december 2020 uw dossier in en vraag tot € 40.000 en coaching aan.

Lees meer

Diversiteitsmanagement: omgaan met de uitdagingen van onze superdiverse samenleving

Analyseer welke impact diversiteit heeft op onze samenleving en bij benadering op jouw organisatie. Nadien kan je zelf aan de slag met een handelingskader.

Lees meer

De impact van migratie op identiteitsontwikkeling bij jongeren

Laat je inspireren om vanuit een breder perspectief naar jongeren te kijken binnen de hulpverlening, het onderwijs, de vrijetijdssector, …

Lees meer

Cirkels in de zorg: Verbondenheid geeft kracht in coronatijden

De komende weken kunnen welzijnswerkers, samen met medewerkers uit zorgsectoren, deelnemen aan online Cirkels in de zorg. Dat zijn zinvolle ontmoetingen om met een groep mensen stil te staan bij wat er met ieder van ons gebeurt in deze tijd van verharding en onmacht. De begeleiding gebeurt door twee vrijwilligers met expertise en een gastheer/gastvrouw. Ze bieden een veilige ruimte om te delen van mens tot mens wat de voorbije weken en maanden met je deden en doen, hoe jij je daarbij voelt en hoe je hiermee verder wilt of kunt. Zonder druk, in stilte aanwezig zijn is ook prima.

Lees meer