29/04/2024 - Logopedie voor kinderen met een normale begaafdheid en autisme

Printervriendelijke versiePDF version

https://www.sig-net.be/nl/vormingen/professioneel-aanbod/detail/7290/log...

Niet te missen, want ...
"Begeesterde spreker! Heel interessante en praktisch bruikbare informatie. Leuk dat er tijd was voor casusbesprekingen om concreter aan de slag te gaan."
"Duidelijke en concrete tips om mee aan de slag te gaan. Veel inzichten in de problematieken en hoe ermee om te gaan."
"Heel verhelderend wanneer je dagelijks in contact komt met ASS."

Trefwoorden
Autisme / autistisch denken / taal en communicatie

Inhoud
Dat de specifieke beleving van iemand met autisme resulteert in een andere manier van taalontwikkeling, is een evidentie. Het autisme oefent onder andere zijn invloed uit op de communicatie, het leesproces, de betekenisgeving en het functionele gebruik van de taal.

Tijdens deze tweedaagse workshop maken we de deelnemers eerst wat wegwijs in het autistisch denken: een wezenlijk andere cognitieve stijl, kenmerken van autistisch waarnemen/denken en het gevolg voor de personen met autisme en hun omgeving. De workshop heeft tot doel inzicht verwerven in de manier waarop taal en communicatie bij personen met autisme afwijkt van de normale ontwikkeling. De theoretische achtergrond over deze ontwikkelingsvaardigheden wordt gelinkt aan de moeilijkheden die kunnen optreden bij kinderen met autisme. We leggen uit waarom een specifieke aanpak bij die kinderen een noodzaak kan zijn en staan stil bij de mogelijkheden om vanuit de logopedie de talige ontwikkeling van die kinderen te stimuleren.

We gaan ook in op communicatietraining bij jonge kinderen met autisme en op echolalie. Verder belichten we kort het aanleren van technisch lezen, evenals de koppeling met begrijpend lezen.

Voorkennis is geen vereiste.

Door wie?
Veerle Vantorre
Huis Helder

Licentiaat in de logopedie en medewerker van Huis Helder, waar ze cursussen verzorgt over de brede subthema’s gerelateerd aan autisme. Bovendien is Veerle actief als autismedeskundige in een groepspraktijk.

Voor wie?
Voor logopedisten die werken met kleuters en lagereschoolkinderen met ASS

Over wie?
3 tot 12 jaar

Praktisch
Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.