14/06/2024 - Hoe kunnen we mensen met autisme ondersteunen in het omgaan met emoties?

Printervriendelijke versiePDF version

https://www.sig-net.be/nl/vormingen/professioneel-aanbod/detail/7353/hoe...

Inhoud
We horen vaak dat mensen met ASS moeite hebben met emoties, maar wat doe je eraan?

Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Nadat we kort stilstaan bij de reden waarom het moeilijker is voor mensen met ASS, werpen we een realistische blik op de volgende vragen: Hoe kunnen we hen ondersteunen in het reguleren van eigen emoties? En in het communiceren over emoties? Kunnen we verwachten dat ze spontaan zelf weten wat iemand anders denkt, voelt en nodig heeft? En hoe kunnen we hen daarin tegemoet komen of ondersteunen als ouder, begeleider, enz.?

Door wie?
Delphine Callewaert
Traumatherapeut - Klinisch Orthopedagoog - Opleider/coach
(Integratief therapeut, EMDR-therapeut, Somatic Experiencing Practitioner i.o.)
Freelance medewerker Autisme Centraal

Delphine Callewaert werkt al 10 jaar als opleider aan professionelen binnen het ASS-werkveld. Ook heeft ze een ruime ervaring in het coachen en consulteren van teams. Het vertrekpunt daarvoor zijn meestal observaties op de werkvloer. Ze doet dat in een breed scala aan voorzieningen. Het oplossingsgericht werk - met een focus op sterktes en krachten - is daarbij steeds een belangrijke invalshoek.

Al geruime tijd specialiseert Delphine niet alleen in ASS, maar ook in traumaverwerking. Vandaag is ze deeltijds werkzaam in het traumateam van een CGG als kinder-en jongerenpsycholoog. Dat combineert ze met haar job als therapeut voor volwassenen met ASS én traumatische ervaringen binnen een privépraktijk. Specifiek hanteert ze daarbij een cliëntgerichte, integratieve aanpak, met een bijzondere passie voor het lichaamsgericht werken. Dat vormt een mooie aanvulling op EMDR.

Voor wie?
Professionele hulpverleners (opvoeders, psychologen, psychologisch consulenten, (ortho-)pedagogen ...) die personen met autisme begeleiden

Over wie?
Alle leeftijden

Praktisch
Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen.

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.