DE
FACTO

E-magazine De Facto, jg. 20, nr. 159, 28 september 2018

Dag van de Kinderbegeleider€ 50.000 voor innovaties in zorg & welzijnWeek van de Buitenschoolse Kinderopvang1 op 5 loopt school in de buitenbaanHet is hoog tijd dat iedereen er gewoon bij hoort!Charter voor Community Service LearningBelgische start-up ontwikkelt app voor doven en slechthorendenLaat jouw website of app bouwen door studentenNieuw onderzoek naar meertaligheid (Pro-M) gaat van startWerelddag van de Geestelijke Gezondheid!Colofon

DAG VAN DE KINDERBEGELEIDER

Op 12 oktober 2018 vieren we de Dag van de Kinderbegeleider en dat willen we graag in de verf zetten. De actie ‘Dag van de Kinderbegeleider 2018’ is een samenwerking tussen Kind en Gezin, VVSG-Steunpunt Kinderopvang, SOM, Vlaams Welzijnsverbond, Federatie Kinderopvang, VCOK, Limburgs Steunpunt Kinderopvang, KiKO, Felies, 3W Plus en IGO.

De complimentenkaarten

Dagelijks zetten kinderbegeleiders in een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of als onthaalouder zich in om van de kinderopvang een fijne en warme plek te maken waar elk kind zich goed voelt. Elke dag weer geven kinderbegeleiders in de kinderopvang complimenten aan de kinderen. Op 12 oktober 2018, Dag van de Kinderbegeleider, doen we het even andersom. Dan krijgen de kinderbegeleiders de complimenten. Alle kinderopvangvoorzieningen roepen massaal (groot-)ouders en kinderen op om hun compliment te noteren op een van de vier 'complimentenkaartjes' en zo de kinderbegeleiders te verrassen op 12 oktober.
Via deze link of via de rubriek ‘Initiatieven en acties’ van de sector kinderopvang op onze website vind je ondersteunend materiaal terug om van deze actie een echt feest te maken!

Helpende handen

Op 12 oktober wil het Vlaams Welzijnsverbond zijn appreciatie voor de kinderbegeleiders kracht bij zetten door letterlijk een handje te helpen. Kinderopvangvoorzieningen die ons graag verwelkomen, mogen dit laten weten aan Barbara Devos

Communicatie

Samen met de partners werken we een persactie uit op Vlaams niveau. Via #dagvandekinderbegeleider worden de kinderbegeleiders in Vlaanderen ook op sociale media in de bloemetjes gezet. 

INFO: Barbara Devos, 02/507 01 42

€ 50.000 VOOR INNOVATIES IN ZORG & WELZIJN

De wereld en onze samenleving zijn in volle evolutie, men spreekt ook weleens van disruptieve tijden. En het gaat snel, razendsnel. Tegelijkertijd is een goede gezondheid(-szorg) meer dan ooit een kostbaar goed. Tal van voorzieningen uit zorg en welzijn doen dan ook hun uiterste best om de beste kwaliteit te bieden. Een kwaliteitsvolle zorgverlening betekent ook voortdurend zoeken naar verbetering: naar goed opgeleide medewerkers, een up-to-date infrastructuur, de beste technologie, efficiënte zorgprocessen. Het zijn zaken, innovaties die de zorg beter, efficiënter en vooral menselijker maken.
Dat er heel wat fantastische ideeën zijn, oplossingen voor kleine of grote problemen, lokaal of op Vlaams niveau, daar zijn we rotsvast van overtuigd.

Tijdens onze eerste editie van Zorgvinding ontvingen we immers niet minder dan 92 zorgvindingen. De laureaten zijn volop bezig met het realiseren van hun Zorgvinding.

Wil jij ook jouw zorgvinding laten zien én realiseren? Doe dan mee met onze Zorgvinding 2018.
In4care kan je helpen om deze innovaties zichtbaar te maken, delen en vooral een hefboom creëren door enerzijds een financieel duwtje in de rug, anderzijds door de juiste mensen en middelen bij elkaar te brengen om zo de zorgvinding ook effectief te realiseren, verbeteren of op te schalen.

Wie kan meedoen?

Enkel zorgleden van IN4CARE kunnen meedingen naar de Zorgvinding 2018. Bedrijfsleden kunnen eveneens indienen, maar altijd samen met één of meerdere zorgleden.

Wanneer?

Indienen kan t.e.m. zondag 30 september 2018.
Laureaten worden bekendgemaakt op 7 december 2018 tijdens het In4care Winter Event "Inspire" in Antwerpen.

De prijs?

We verdelen in totaal € 50.000 over 10 laureaten!

1 ontvangt € 10.000
1 ontvangt € 7.500
3 zorgvindingen ontvangen elk € 5.000
5 zorgvindingen ontvangen elk € 2.500

Daarnaast is er nog een publieksprijs ter waarde van € 5.000 

De laureaten ontvangen niet alleen de nodige visibiliteit en een financieel duwtje in de rug. IN4CARE biedt daarenboven actieve ondersteuning om de zorgvinding te realiseren. IN4CARE zal daartoe de juiste mensen en middelen bij elkaar brengen.

Hoe kan je meedoen?

Bezorg ons een korte videoboodschap / film van maximaal 120 seconden waarin je je zorgvinding voorstelt.

INFO: Lees hier alles over de "Zorgvinding 2018" Of Bezorg ons meteen je Zorgvinding!

WEEK VAN DE BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG
APPLAUS!
week van de buitenschoolse kinderopvang
22 tot 26 oktober 2018

Het Vlaams Welzijnsverbond is partner van het Vlaams Platform Buitenschoolse Opvang en werkt elk jaar mee aan de organisatie van de Week van de Buitenschoolse Kinderopvang. Dit jaar staan de podiumkunsten centraal onder de titel ‘applaus’. Van 22 tot 26 oktober toveren we de buitenschoolse opvang om tot een heus theater, talentenshow of vrij podium.

Zoals elk jaar voorzien we een inspiratiemap boordevol ideeën, activiteiten en aandachtspunten om er een knallende week van te maken. De affiches worden verdeeld en er zijn schitterende prijzen te winnen met onze wedstrijd!
Dit jaar willen we de begeleiders in de buitenschoolse kinderopvang extra applaus geven voor hun dagelijkse inzet. Voor elke begeleider is er een applaus-postkaartje voorzien. Verantwoordelijken en coördinatoren kunnen er een complimentje op kwijt.

Alle materiaal is te vinden op onze website.

INFO: Barbara Devos, 02/507 01 42

1 OP 5 LOOPT SCHOOL IN DE BUITENBAAN

Welzijnszorg maakt met Samen Tegen Armoede werk van structurele armoedebestrijding in eigen land. Concreet doorprikt  Welzijnszorg vooroordelen en ondersteunt het lokale projecten. Dit jaar focust de campagne op onderwijskansen. Daar zijn veel vrijwilligers voor nodig! Jij kan ook helpen.

In België groeit één kind op de vijf op in armoede. Voor kinderen in armoede is succesvol zijn op school niet altijd gemakkelijk. Kinderen en jongeren zijn onze toekomst. Zij maken de wereld van morgen, zij moeten kunnen dromen, leren en groeien.

Uit elk kind het allerbeste halen moet de doelstelling zijn van het gehele onderwijs. De realiteit is echter anders. Kinderen uit gezinnen in armoede hebben meer kans op slechtere schoolresultaten, op zittenblijven, op schoolmoeheid. Dat moet anders! Laten we samen gaan voor gelijke kansen voor ieder kind.

Hoe helpen?

Sport, brei of maak soep en help zo mensen in armoede.Alle uitleg vind je op de website. Als je zelf een leuk idee hebt om actie te voeren voor Samen Tegen Armoede, laat het ons weten.

  • Wordt vrijwilliger

Ervaringsdeskundige, fotograaf, administratieve kracht, bloemschikster of handige Harry? Enthousiasme is het meest gezochte talent! Engageer je om het Welzijnszorgteam op vrijwillige basis te versterken.

  • Steun depolitieke actie

Vul met een groepje mensen een ‘heen & weerschriftje’ met suggesties voor de minister van Onderwijs.Wij geven in januari alle schriftjes af, met genoeg tromgeroffel om gehoord te worden.

Op maandag 26/11/2018 doen scholen een symbolische actie met een hindernis aan de schoolpoort.Ken je een school die wil deelnemen? Registreer dan de actie op de website.

  • Doe een gift

Maar liefst 64% van de campagne-inkomsten bestaat uit particuliere giften. Jouw steun maakt dus wel degelijk het verschil. Vanaf een minimaal jaarbedrag van € 40 komt je gift in aanmerking voor fiscale aftrekbaarheid.Doe  een overschrijving op BE 21 0000 0000 0303.

Een legaat kan ook natuurlijk.Je vindt alle info op de website.

INFO: www.samentegenarmoede.be

HET IS HOOG TIJD DAT IEDEREEN ER GEWOON BIJ HOORT!


De genereuze vrienden hebben het charter van de Genereuzen ondertekend omdat ze samen met velen geloven dat een wereld waarin iedereen er gewoon bij hoort, een betere wereld is. Beperking of niet.

Spijtig genoeg zijn we zover nog niet. Mensen met een beperking zijn nog te vaak afwezig in onze buurt, op ons werk en in onze verenigingen. De Genereuzen gaan die drempels wegwerken door veel meer mensen met en zonder beperking samen op pad te sturen. Daarom onze oproep: steun ons door tijdens de Warmste Week een actie te organiseren voor de Genereuzen.

In 2018 zijn we gestart en zijn er 150 mensen samen naar de Genereuze Festivals geweest. Een mooi begin, met veel unieke ontmoetingen en ervaringen.

Wouter geniet nog elke dag na van de fantastische Pukkelpop-dag. 
Vooral het eigen optreden met "al zijn fans" doet hem telkens opnieuw glunderen.
Vooral ons bezoek aan Petit Bazar op Pukkelpop,
waar in de jamcaravan enkele van onze festivalmaatjes zelf konden optreden,
blijft plakken. Zowel Tim, Glen als Wouter werden daar
door het publiek super enthousiast aangemoedigd.

Een heel bijzonder moment.

In 2019 willen we meer van dat, veel meer. 1.000 mensen mét en zonder beperking samen laten sporten en bewegen. 750 Genereuzen samen laten genieten op festivals. En 2.000 mensen met en zonder beperking leren elkaar kennen tijdens de zomer.

Door meer en meer mensen bij de Genereuzen te betrekken, wordt het de normaalste zaak dat iedereen er gewoon bijhoort. Overal en altijd.
Zet daarom nu een actie op ten voordele van de Genereuzen van Hart voor Handicap. De Genereuzen zijn niet alleen nieuw, ze zijn ook broodnodig willen we niemand vergeten tijdens de Warmste Week en daarna.

Klik hier voor je Genereuze Actie tijdens de Warmste week.

De leden van de RvB van Hart voor Handicap:
Veerle Aendekerk (algemeen directeur Similes), Frank Cuyt (directeur op rust Vlaams Welzijnsverbond), Dirk Dalle (gedelegeerd bestuurder Hefboom/GZBJ), Kristel Gevaert (algemeen directeur To Walk Again), Karsten Lemmens (journalist De Standaard), Luc Perdieus (directeur Hart voor Handicap), Isabelle Swolfs (zelfstandig expert Koning Boudewijnstichting), Guy Tegenbos (journalist De Standaard), Wouter Vandendriessche (journalist De Standaard), Lieven Vandeputte (directie adjunct en hoofd maatschappelijke dienstverlening Cera), Gert Ysebaert (CEO Mediahuis).

Hart voor Handicap heeft de actieve steun van

INFO: Luc Perdieus, 0475 78 98 56

CHARTER VOOR COMMUNITY SERVICE LEARNING

Bij Community Service Learning zetten leerlingen hun kennis, vaardigheden en attitudes in de praktijk in om die verder te verdiepen, bijvoorbeeld door kansarme kinderen te begeleiden bij hun huiswerk.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen maakte bekend dat ze Community Service Learning in het secundair onderwijs wil stimuleren. Verschillende solidariteits- en zorgorganisaties zetten mee hun schouders onder het project en tekenen samen een charter. Het Vlaams Welzijnsverbond en Zorgnet-Icuro ondersteunen het initiatief.

 

BELGISCHE START-UP ONTWIKKELT APP VOOR DOVEN EN SLECHTHORENDEN

De Belgische start-up Earfy ontwikkelde een gelijknamige app die conversaties ondertitelt voor doven en slechthorenden. Zo kunnen gebruikers makkelijk bijhouden wat er wordt gezegd.

Je zou het kunnen vergelijken met de ondertiteling op tv. Earfy maakt gebruik van spraaktechnologie en kan overal waar er een stabiele internetverbinding is, worden gebruikt. De app is verkrijgbaar in meer dan tachtig talen en wordt door zowel iOS als Android ondersteund. De ontwikkelaars hopen in de toekomst nog tal van nieuwe functies aan de app te kunnen toevoegen. Ze denken bijvoorbeeld aan een speciale schoolfunctie voor slechthorende leerlingen en een braillefunctie voor personen die zowel doof als blind zijn. Beide extra features werden aangevraagd door de dovengemeenschap zelf.

INFO: www.earfy.net/nl.

 

LAAT JOUW WEBSITE OF APP BOUWEN DOOR STUDENTEN

Ben je een Brusselse organisatie met een maatschappelijk engagement maar zonder (of met een verouderde) website? Of zou je je werking willen aanvullen met een mobiele app? Dan kunnen de eerstejaarsstudenten van de professionele bachelor Multec (Multimedia en communicatietechnologie) aan de Erasmushogeschool in Brussel je misschien helpen!

Die opleiding focust op de creatie van interactieve multimediaproducten: van websites en apps tot virtual reality-games. Studenten leren hoe je zulke producten vormgeeft, hoe je er diverse mediavormen en technologieën in combineert, en hoe je alles technisch realiseert.

Al in het eerste jaar worden studenten in contact gebracht met bedrijven als opdrachtgever voor het maken van een statische website of een eenvoudige mobiele app. Brusselse vzw’s en initiatieven die een maatschappelijk engagement opnemen, hebben daarbij een streepje voor.

Heeft jouw organisatie interesse? Surf dan naar multec.ehb.be/intake en kies ‘Ik wil samenwerken’.
De websites worden gebouwd van 7 januari tot 18 januari 2019. De selectie van de projecten vindt voor 12 november plaats, de briefing van studenten gebeurt midden november.
De ontwikkeling van de mobiele app is voorzien van 20 mei tot 7 juni 2019. De selectie van de projecten gebeurt eind april, de briefing van de studenten eind mei.

INFO: Jurgen Dedeckere, opleidingshoofd Multec, EHB Campus Kaai, Nijverheidskaai 170, 1070 Brussel

NIEUW ONDERZOEK NAAR MEERTALIGHEID (PRO-M) GAAT VAN START

 

Steeds meer baby’s groeien op in een meertalige context. Uit cijfers van Kind en Gezin blijkt dat bij 28,7% van de kinderen geboren in Vlaanderen in 2017 de taal tussen moeder en kind niet het Nederlands is. Dat aandeel ligt in Brussel nog veel hoger.  Meertalig opgroeien stelt ouders en professionals uit het veld van de gezinsondersteuning en kinderopvang voor heel wat uitdagingen. Ouders merken dat het meertalig opvoeden heel wat vragen met zich meebrengt. Vragen waar de professionals ook niet altijd een duidelijk antwoord op hebben.

Verschillende organisaties die in de sector van kinderopvang en kinderzorg actief zijn, toonden hun bezorgdheid rond meertalig opgroeien. Zij klopten daarvoor aan bij een aantal universiteiten om zicht te krijgen op de noden van professionals rond dit thema. Zo ontstond het Pro-M-project als samenwerking tussen drie universiteiten (Katholieke Universiteit Leuven, Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel) en drie sociale organisaties (Kind en Gezin, VBJK en Iedereen Leest). Het Pro-M-project wil in kaart brengen hoe professionals en ouders van kinderen die meertalig opgroeien vandaag samenwerken om zo instrumenten te ontwikkelen voor de sector van kinderopvang en -zorg om die samenwerking morgen te optimaliseren. Pro-M is een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingsproject dat loopt van 2018 tot 2021 en staat voor ‘promoting early multilingualism in childhood and childcare’. Al meer dan 20 organisaties, waaronder het Vlaams Welzijnsverbond, hebben zich geëngageerd om de resultaten van het Pro-M-onderzoek op een duurzame en bruikbare manier te verankeren.

In een eerste fase van het project brengt Pro-M grondig in kaart hoe ouders en professionals kijken naar meertalige taalontwikkeling en hoe dat zich uit in hun contacten met kinderen en met elkaar. Met inzichten uit deze studie worden dan instrumenten ontwikkeld voor professionals om meertalige gezinnen te ondersteunen. Een belangrijke eerste stap is het samenbrengen van informatie en adviezen over meertaligheid, om eenduidig te kunnen informeren en ondersteunen. Omdat ook het Vlaams Welzijnsverbond gelooft in de meerwaarde van het Pro-M-project, moedigen wij alle voorzieningen die uitgenodigd worden voor het onderzoek aan om deel te nemen.

 

INFOAnouk Van Der Wildt (coördinator van Pro-M), 016 32 69 16.

 

WERELDDAG VAN DE GEESTELIJKE GEZONDHEID!

Van 1 tot 10 oktober tellen we samen af naar de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid!

De tiendaagse is het uitgelezen moment om mensen bewust te maken van het belang van geestelijke gezondheid. Wist je dat vier op de tien Brusselaars aangeven zich psychisch niet goed te voelen?

De inspiratiegids 2018 bundelt acties die extra inzetten op het doorbreken van het taboe. Samen kunnen we van Brussel een plek maken waar geestelijke gezondheid de aandacht krijgt die ze verdient!

Laat je inspireren en steek zelf de handen uit de mouwen. Onder het motto ‘Samen Veerkrachtig’ nodigen we je uit om tijdens de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid een actie te organiseren die aanmoedigt tot het verhogen van de veerkracht. 

Ook jouw organisatie kan een activiteit organiseren. Doet je mee?  

De tiendaagse loopt van 1 tot 10 oktober 2018. Het is het uitgelezen moment om jouw doelpubliek bewust te maken van het belang van geestelijke gezondheid. Inzetten op veerkracht: het kan met kleine of grote activiteiten. Logo Brussel ondersteunt je hierbij.

Doel van de activiteiten is om de mentale veerkracht te versterken. Bij voorkeur sluiten de acties daarom aan bij de beschermende factoren die ook de basis vormen voor de campagnes Fit in je Hoofd (volwassenen), Noknok (12-16 j), Zilverwijzer  (ouderen) en Goed Gevoelstoel (kwetsbare groepen).

Inspiratie nodig? Neem met ons contact op, wij denken samen met je na over een mogelijk actie. Of lees de inspiratiegids.  

Meer informatie en inschrijvingsformulier vind je op onze website.

 

INFO: Hugo HENNEMAN, Adjunct van de directeur, 02 563 03 41

Colofon
De Facto is een gratis nieuwsbrief van het Vlaams Welzijnsverbond vzw en verschijnt minstens 8 maal per jaar.
Alle leden en andere geïnteresseerden kunnen via de website inschrijven op deze elektronische nieuwsbrief en kunnen zich ook te allen tijde uitschrijven door een mailtje te sturen naar onderstaand e-mailadres.
Eindredactie: Hendrik Delaruelle
Verantwoordelijk uitgever: Jan Renders
Vlaams Welzijnsverbond, Guimardstraat 1, 1040 Brussel
Tel. 02 511 44 70, fax 02 513 85 14, e-mail: website@vlaamswelzijnsverbond.be