E-magazine De Facto, 30 september 2021

 

Persbericht - Herwaardering kinderopvang dringender dan ooit

Bijna 4.000 openstaande vacatures in de kinderopvang, dat zijn er net geen 1.000 meer dan vorig jaar. Het beroep van kinderbegeleider is sinds begin dit jaar zelfs een erkend knelpuntberoep. Als Vlaams Welzijnsverbond kaarten we dit probleem al jaren aan. Volgens ons is een hoogdringende opwaardering van het beroep cruciaal in het vinden van een oplossing.

Lees meer

10-daagse van de Geestelijke Gezondheid - van 1 tot 10 oktober 2021

Tussen 1 en 10 oktober zetten we samen het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker. Dit jaar staan ontmoeting en sociale verbondenheid centraal. Want: contact met anderen, dat hebben we nodig. Warme, bevredigende contacten laden onze batterijen op, geven ons de kans om te troosten en getroost te worden als het minder gaat, zorgen ervoor dat we gemeenschappelijke herinneringen opbouwen, … En steun van anderen is één van de belangrijkste hulpbronnen voor mensen wanneer de veerkracht in het gedrang komt. Na al die maanden corona-pandemie weten we meer dan ooit: veerkrachtig zijn, dat doen we samen.

Lees meer

Week van de Kinderopvang: Kleine stapjes, grote sprongen. Bedankt toekomstmaker!

Met deze actie willen we dit jaar alle medewerkers van de kinderopvang een hart onder riem steken en onze waardering tonen voor het fantastische werk dat ze leveren. Niet alleen in deze bijzondere coronatijd maar elke dag, jaar in jaar uit, staan zij klaar om kinderen een fijne opvangtijd te geven. Dagelijks bouwen zij mee aan de toekomst van zovele kinderen in Vlaanderen. Kleine stapjes die daar worden gezet, kunnen doorgroeien in buitengewone sprongen.
Vandaar, dankjewel toekomstmaker!

Lees meer

Webinar ‘Digitaal Verenigingsloket’ op 28 oktober 2021

De Vlaamse Overheid werkt aan een digitaal loket voor verenigingen zodat elke aanvraag, subsidie of attest straks slechts een paar muisklikken verwijderd is. Om dit loket te helpen vormgeven is zij op zoek naar verenigingen die hun ideeën over dit digitaal platform willen delen.

 

Lees meer

Fototentoonstelling: IMPACT – giving a face to invisible choices

Kunstfotograaf David Degelin haalde 11 vrouwen die een zwangerschapskeuze moesten maken voor de lens. Kwetsbaar, open en puur tonen ze de emotionele IMPACT die zo’n keuze met zich meebrengt. We hopen je te verwelkomen op onze fototentoonstelling van 17 tot 24 november in de 30CC/Kapel Romaanse Poort te Leuven!  

Lees meer

Gratis Online Lerend Netwerk ‘Beeldbellen met kinderen en jongeren’

Meer leren over beeldbellen met kinderen en jongeren (en hun context)? Sluit je dan aan bij het gratis lerend netwerk dat dit najaar drie keer online plaats vindt op dinsdag 12/10, 9/11 en 7/12/2021.
Dit lerend netwerk wordt begeleid door UCLL & Thomas More Research, met steun van Flanders’s Care en laat je ervaringen uitwisselen met andere professionals over drie thema's: 1) tools en methodieken die je tijdens beeldbellen kan inzetten, 2) hoe om te gaan met non-verbale communicatie en (hoge) emoties en 3) hoe beeldbellen met meer dan twee personen?  

Lees meer

Studiedag: de jeugdadvocaat en de vrijwillige jeugdhulp

Steeds vaker vragen (jeugd)advocaten aan jeugdhulpverleners om het dossier in te kijken of om aanwezig te zijn bij een hulpverleningsgesprek, soms als vertrouwenspersoon. In de praktijk blijkt het een hele uitdaging voor hulpverleners en jeugdadvocaten om elkaar te vinden als complementaire partners. Meer kennis over elkaars werkveld kan hierbij helpen.
 

Lees meer

Hackathon N-Limburg - Hack4Health Limburg

Blokkeer 16 en 17 november 2021 in je agenda voor de eerste zorghackathon Hack4Health Limburg met als locatie Center Parcs Vossemeren. Een initiatief van POM Limburg en BlueHealth Innovation Center. Waarbij deze zorghackathon georganiseerd wordt met medewerking van Vlaams Welzijnsverbond, in4care en Stijn vzw - Sint Oda. Daarbij gaan we focussen op sociaal ondernemerschap (in functie van persoonsvolgende financiering), zorgtoerisme (16/11) en games voor mensen met een beperking (17/11). Het is de ideale manier om eens kennis te maken met het hackathon-concept.

Lees meer