E-magazine De Facto, 30 mei 2022

 

Ledenforum groot succes!

Maandag 16 mei was het eindelijk zover. Voor het eerst in sinds 2018 kon én mocht het Vlaams Welzijnsverbond nog eens een ledenforum organiseren. Veerkracht & verbondenheid stonden centraal. Twee thema's die de afgelopen twee jaar nog aan belang gewonnen hebben binnen welzijn.

Lees meer

Vlaams Welzijnsverbond pleit op hoorzitting commissie crisis in de kinderopvang

De hoorzittingen van de commissie Welzijn naar de crisis in de kinderopvang lopen volop. Mieke Segers, sectorcoördinator kinderdagopvang van het Vlaams Welzijnsverbond, kreeg woensdag 18 mei de kans om het actieplan van het consortium kinderopvang samen met Lutgard Vrints (Gezinsbond), Nathalie Winters (ACV-Puls) en Peter Emmery (kinder- en jeugdpsychiater) voor te stellen aan de commissieleden.

Lees meer

Early Childhood Education & Care in Denemarken: focus volledig op het kind

Barbara Devos, stafmedewerker kinderopvang van het Vlaams Welzijnsverbond, trok midden mei naar Denemarken. Samen met beleidsmedewerkers en onderzoekers uit verschillende andere Europese landen zag ze er hoe de Denen ECEC (Early Childhood Education & Care) aanpakken. Het werd een reis met de nodige verrassingen.

Lees meer

KWIKO: meer dan zelfevaluatie

Wat is KWIKO en wat kan het betekenen voor jouw organisatie? KWIKO is een tool waarmee je binnen de kinderopvang zelf de kwaliteit van je werking in kaart kan brengen en verbeteren. Toch wordt KWIKO lang nog niet overal gebruikt, en dat is jammer. Eind april organiseerde het Vlaams Welzijnsverbond daarom een eerste intervisiemoment rond KWIKO en dat bleek meteen een schot in de roos.

Lees meer

Webinar: Samen voor meer natuur met zorg

Natuur en welzijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Investeren in de natuur is dus ook investeren in onszelf. Ook binnen zorg en welzijn. Maar hoe start je zo’n project op? Volg op donderdag 2 juni ons gratis webinar van 14.00 tot 15.30 uur en krijg een antwoord op al je vragen.

Lees meer

Inclusie Academie: Samen op zoek naar wat mogelijk is

Eerder dit jaar organiseerde de inclusie-academie een online sessie rond inclusief onderwijs in Italië. Door de vele enthousiaste reacties komt er een vervolg over inclusief onderwijs in Vlaanderen met als thema: ‘Samen op zoek naar wat mogelijk is’. De eerste fysieke inclusie-academie vindt plaats op maandag 13 juni in Leuven.

Lees meer

Hoe slaan cultuur & welzijn blijvend de handen in elkaar?

OP/TIL brengt tijdens het dialoogmoment op 31 mei spelers uit de welzijns- en cultuursector samen aan tafel. Het doel? Nagaan hoe samenwerking tussen organisaties uit beide sectoren op langere termijn kan georganiseerd worden. Na twee blikopeners ga je in een kleine, gemengde groep op zoek naar dé sleutels voor een langdurige relatie. Een dialoogbegeleider zet je brein en je intuïtie aan het werk. Je luistert, pikt in, overweegt, deelt.

Lees meer