E-magazine De Facto, 17 maart 2021

 

Doe mee met de Dag van de Zorg - 21 maart: Ik hou van u

Dit jaar geen opendeurdag omwille van de Corona-pandemie maar wel een feestdag voor de mensen van de zorg. Met de campagne “ik hou van u” brengen we een ode aan iedereen die zorgt. Zowel de professionele zorgverlener als de vrijwilligers en de mantelzorgers krijgen alle aandacht die ze verdienen.

Lees meer

Week van de Zorg: Kinderbegeleider Tina bij CIG Nestel

Voor kwetsbare gezinnen was het voorbije coronajaar extra zwaar. Vaak opgesloten in een klein appartement, met veel stress en weinig ruimte voor ontspanning. Tina Verschuere probeerde ze bij CIG Nestel een warme thuis en de nodige ademruimte te bieden, met een lach en een traan. Haar verhaal tijdens de Week van de Zorg.

Bekijk de video

Week van de Zorg: Hoofdopvoeder Leen bij Monnikenheide

Monnikenheide heeft een bewogen jaar achter de rug. Hoofdopvoeder Leen Denkens verloor in haar leefgroep twee bewoners aan corona. Dat hakt er stevig in. Ze trekt zich op aan de kleine, mooie momenten met collega's en cliënten en het vooruitzicht op versoepelingen, nu de vaccinatie in gang gezet is.

Bekijk de video

Week van de Zorg: Clusterverantwoordelijke Petra van MFC De Triangel

Clusterverantwoordelijke Petra Vermandere van het MFC binnen De Triangel blikt in de Week van de Zorg terug op een bewogen jaar, met veel gemis en verdriet, maar ook met hartverwarmende momenten, zoals Radio Triangel. Weinig mensen hielden het droog bij dit verzoekprogramma voor en door de medewerkers en bewoners.

Bekijk de video

Week van de Zorg: Kinderbegeleiders Sabine en Wendy van Klein Hemelrijk

In de Week van de Zorg brengen we onze #heldenvanwelzijn voor het voetlicht. Kinderbegeleiders Sabine Vandebroek en Wendy Mertens van Kinderdagverblijf Klein Hemelrijk blikken met een traan en een lach terug op een bewogen jaar, maar kijken ook en vooral vooruit. Onze #heldenvanwelzijn blijven het beste van zichzelf geven om kinderen te laten groeien en bloeien, ook in moeilijke omstandigheden.

Bekijk de video

ACTIEVE DIALOOG – GREEN DEAL DUURZAME ZORG

Het verduurzamen van één van de belangrijkste sectoren staat centraal in deze Green Deal Zorg. Hoe kan de zorgsector een positieve sociale, ecologische én economische impact creëren in uitdagende tijden zowel op gezondheidsvlak als in het kader van de transitie naar een duurzame en circulaire economie.

Lees meer

21 maart – Wereld-Downsyndroomdag - #steunkousen

21 maart is ook Wereld-Downsyndroomdag. Toon je betrokkenheid en steun door op die dag twee verschillende sokken te dragen. Je kunt ook paren met verschillende sokken bestellen.

Lees meer

Nog maar enkele plaatsen vrij voor de driedaagse opleiding DPO

Deze driedaagse opleiding wordt georganiseerd door V-ICT-OR Academy.
Zij willen samen met enkele experten een aantal pragmatische en taakgerichte modules opzetten om de managers en medewerkers van morgen klaar te stomen in de uitdagingen waar deze algemene verordening voor staat. Nog 5 plaatsen vrij voor de opleiding op 23 en 27 april en 7 mei 2021.

Lees meer

Regionale Landschappen versterken de zorgsector met natuur - lancering campagne #natuurmetzorg

Naar aanleiding van de Week van de Zorg lanceren de 16 Regionale Landschappen een gezamenlijke campagne ‘Natuur met Zorg - Regionale Landschappen versterken de natuur; natuur versterkt de zorg’. Met een inspiratiegids vol concrete tips om de buitenruimte van zorgvoorzieningen te vergroenen, trappen we ons themajaar rond ‘Natuur en gezondheid’ op gang.

Lees meer

Kies voor een diverse organisatie: webinar op 22 april

Het Vlaams Platform Sterk Sociaal Werk organiseert op donderdag 22 april 2021 een nieuwe webinar rond diversiteit. 

Werken in een superdiverse samenleving, vraagt om een sterk diversiteitsbeleid binnen je organisatie. Een aantal organisaties hebben de stap naar een inclusieve organisatie al gezet. Wat waren hun drijfveren? Waar staan ze nu? Kom luisteren en voelen. Wil je zelf ook aan de slag? Maak dan kennis met tools die je kunnen helpen.

Doelgroep voor deze webinar zijn leidinggevenden, directieleden en bestuurders van zorg- en welzijnsorganisaties. Op het programma staan interviews, workshops en goede praktijken.  Inschrijven is gratis en kan tot 19 april! 

Lees meer

Inspiratienamiddag over participatiekompas in de jeugdhulp op 29 april

Beleidsmakers, hulpverleners en professionals uit de welzijnssector, die gebeten zijn door participatie, kunnen op 29 april kennis maken met het Participatiekompas voor de jeugdhulp, een krachtig instrument om dit in de praktijk te realiseren, samen met je team.

Lees meer

Terugblik op de 'Week van de Vrijwilliger'

Onlangs ging de week van de Vrijwilliger door.

Inge, uitbater van horecazaak De Vier Seizoenen in Lichtervelde, heeft haar café de voorbije maanden al meer moeten sluiten dan dat ze open was. Daarom besloot ze zich in volle coronacrisis te engageren als vrijwilliger bij Tordale, waar ze meewerkt aan een zinvolle vrijetijdsbesteding van mensen met een beperking: https://www.youtube.com/watch?v=OSd6Y6qHK0w

Maurice Romanus, al meer dan 10 jaar vrijwilliger bij Centrum Ganspoel in Huldenberg, doet zijn verhaal: https://www.youtube.com/watch?v=21kIKpMdXE4

 

Bekijk de video