DE
FACTO
E-magazine 'de facto', jg. 9, nr. 59, juni 2007
de facto
jaargang 9, nr. 59, juni 2007
INHOUD
Edito: Meer welzijn voor allen!
Afscheid en welkom!
Tegen de vermarkting van de zorg…
De supernanny’s zijn welkom
Actie vrijwilligerswerk heeft resultaat!
CKG’s ‘vergeten’ in het decreet opvoedingsondersteuning?
Financiële analyses
Personeelskengetallen
Zorginnovatie
Mmmmm…! Week van het IBO
Pastorale nieuwsbrief
Deze maand in het Tijdschrift voor Welzijnswerk
Overzicht Informatieven mei 2007
Colofon
Edito:
Meer welzijn voor allen!
Het Vlaams Welzijnsverbond legt morgen een evenwichtig dossier voor aan de onderhandelaars van het federaal regeerakkoord 2007. We formuleerden onze verwachtingen voor de mensen, voor de medewerkers, voor de voorzieningen en voor een toekomstig overheidsbeleid!
Voor de mensen is een stevige sociale zekerheid, een goede job en een evenwicht tussen gezin en arbeid in een ontspannen levensloopbaan de beste garantie voor welzijn! Voor een aantal onder ons lukt dit echter niet, en staan o.a. welzijnsvoorzieningen ter beschikking. Ze zijn echter niet altijd en overal vlot beschikbaar. Het Vlaams Welzijnsverbond vraagt de steun van de onderhandelaars voor een toegankelijke en betaalbare zorg en opvang. We verwachten een bijzondere aandacht voor werkloze alleenstaanden met kinderen en voor asielzoekers met kinderen.
Voor de medewerkers met een job in een welzijnsvoorziening en een vaak ongewone uurregeling vragen we een oplossing ten gronde voor de arbeidsduurregeling. Een evenwicht tussen de ambities van het personeel en de vereisten van de organisaties moet haalbaar worden. Via inspanningen voor bijkomende tewerkstelling, haalbare reglementering en levenslang leren kan de federale regering ervoor zorgen dat de sectoren gemakkelijker een continue en kwaliteitsvolle zorg kunnen garanderen. Een evenwicht tussen een tijd voor werken, een tijd voor leren en een tijd voor rusten moet de inzetbaarheid van voldoende professionele medewerkers ondersteunen!
Voor de voorzieningen vraagt het Vlaams Welzijnsverbond de erkenning en de versterking van de meerwaarde van de talrijke vzw’s, actief in de sectoren. Bijkomende overheidsverplichtingen met financiële meerkosten vereisen een verhoging van de werkingssubsidies. Door de beperkte middelen en een toenemende complexiteit dreigen welzijnsvoorzieningen nauwelijks nog aan alle richtlijnen te kunnen voldoen. Sectorspecifieke en haalbare normen moeten mee voor een oplossing zorgen.
Voor een federaal overheidsbeleid dat op zoek gaat naar bijkomende jobs, biedt de sector mogelijkheden. Een veralgemeend verlaagd BTW-tarief van 6% zal de grote achterstand in infrastructuurwerken helpen oplossen én jobs scheppen in de bouwsector. Daarnaast kunnen vrijwel onmiddellijk jobs gecreëerd worden via een verdere arbeidslastenverhoging. Via de sociale maribel werden in de vzw’s in ons land reeds meer dan 20.000 banen (11.500 VTE) gerealiseerd. Het systeem financiert zichzelf a rato van ongeveer 85%. Vooraf moet echter prioritair werk gemaakt worden van het behoud van deze tewerkstellingsplaatsen door het budget aan te passen aan de loonevoluties en anciënniteit! Daarna moet werk gemaakt worden van een verhoging van de sociale maribelvermindering tot het niveau van de lastenverlaging in de profitsector!
Voor een verdere uitbouw van de zorg dringen we aan op een gecoördineerd beleid van de verschillende beleidsniveaus. Zo dringt een samenwerking tussen het RIZIV en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap zich op. De optimale uitvoering van de vernieuwde wet op de jeugdbescherming (2006) vereist afspraken met de Vlaamse overheid. Een cliëntgerichte jeugdhulp vergt een vlot samenspel tussen welzijns- en kinderpsychiatrische diensten! We vragen de nieuwe regering werk te maken van afspraken omtrent de menswaardige opvang en zorg voor buitenlandse niet-begeleide minderjarigen. Voor de kinderopvang wacht de uitdaging om stappen te zetten voor een beter statuut van de onthaalouders en een aanpassing van het FCUD! Tenslotte vraagt het Vlaams Welzijnsverbond een coördinerend minister voor het vrijwilligerswerk, o.a. belast met de verdere uitvoering van de wet op de rechten van de vrijwilliger van juli 2005!
26 juni 2007
Frank Cuyt Theo Rombouts
Algemeen directeur Algemeen voorzitter
Naar boven
Afscheid en welkom!
Het Vlaams Welzijnsverbond nam onlangs afscheid van Goedele De Mey en verwelkomde Evelien Devrieze.
Goedele De Mey heeft ons gedurende twee korte aaneengesloten periodes als interimkracht gedepanneerd: begin dit jaar bij het ziek vallen van Hilde Verstricht (gehandicaptenzorg) en daarna voor het bevallingsverlof van Ellen Maris (kinderopvang). We hebben als Verbond geleerd dat het echt wel mogelijk is om stafmedewerkers voor een korte tijd te vervangen en we hebben Goedele leren kennen als de geschikte persoon om dit te doen: een echte ‘polyvalente’ kracht. We wensen haar dan ook veel succes bij haar verdere carrière in de sector!
Op 12 juni mochten we Evelien Devriese verwelkomen. Zij komt de staf versterken ter vervanging van Krista Telemans. Zij zal fulltime werken, waarvan 80% voor de sector gehandicaptenzorg en 20% voor de sector vrijwilligerswerk. Evelien is van opleiding licentiaat logopedie en audiologie en was reeds enkele jaren werkzaam in Ter Bank, Heverlee, een voorziening voor personen met een handicap, en is tevens actief als vrijwilliger in het Leuvense. U zal spoedig met haar kunnen kennismaken.
Naar boven
Tegen de vermarkting van de zorg…
Het Vlaams Welzijnsverbond ondertekende samen met verschillende middenveldorganisaties een brief aan de politieke partijen tegen vermarkting van de zorg…
In de brief, die in de week van 6 juni verspreid werd, roepen de initiatiefnemers (ACV, ACW, Christelijke Mutualiteiten (CM), Confederatie Social Profit Ondernemingen (CSPO) , Familiehulp, Familiezorg, Kas der Geneeskundige Verzorging van de NMBS, Katholieke Vereniging voor Gehandicapten (KVG) , Kristelijke Werknemersbeweging (KWB) , LBC-NVK, Liberale Ziekenfondsen, Nationaal Verbond Katholieke Vlaamse Verpleegkundigen en Vroedvrouwen (NVKVV) , Nationale Neutrale Beroepsorganisatie voor Vlaamse Verpleegkundigen en Vroedvrouwen (NNBVV) , Neutrale Ziekenfondsen, OKRA, Socialistische Mutualiteiten, Sovervlag, S-Plus, Steunpunt Thuishulp, Thuiszorg, Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI) , Vereniging Openbare Verzorgingsinstellingen (VOV) , Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) , Vereniging personen met een handicap (VFG ), Vlaams Patiëntenplatform,VIVA-Socialistische Vrouwen Vereniging, Wereldsolidariteit, Wit-Gele Kruis Vlaanderen, Ziekenzorg CM) op tot een publiek debat over de vermarkting van de zorg.
Men stelt in een aantal Europese landen een tendens vast, waarbij de organisatie van de gezondheids- en welzijnszorg liberaliseert. Grote commerciële bedrijven doen hun intrede in de ziekenhuiszorg, de thuiszorg, de eerstelijnszorg, de gehandicaptenzorg, de kinderopvang. Ook in ons land sijpelt beetje bij beetje de vermarkting in de zorgsector binnen.
Mogen de gezondheidszorg en de zorg in het algemeen aan de markt worden overgelaten? Is het de bedoeling dat ziekenhuizen, rustoorden, thuiszorginitiatieven en laboratoria voor klinische biologie winst maken ten behoeve van de aandeelhouders? Welke "waarden" moeten bovenaan staan in de gezondheids- en welzijnszorg? Zijn kwaliteit en betaalbaarheid voor iedereen verzoenbaar met het nastreven van winst die ten goede komt van aandeelhouders en vennoten? De initiatiefnemers wensen dat deze vragen het voorwerp uitmaken van een grondig en publiek debat. Men wil niet dat beslissingen hieromtrent enkel het resultaat zouden zijn van een politiek compromis.
De gezondheids- en welzijnssector is geen "markt" waar vraag en aanbod de spelregels bepalen en de vrije keuze van de consument tot scherpere prijzen leidt. Vermarkting houdt integendeel risico’s in voor de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg voor de cliënt. Wanneer winst de enige doelstelling van een initiatief is, is het gevaar groot dat bespaard wordt op de omkadering, de hygiëne of de veiligheid, of dat aan patiënten of residenten een hoger persoonlijk aandeel wordt gevraagd, en dat er rechtstreeks of onrechtstreeks aan risicoselectie wordt gedaan met de bedoeling vooral personen te weren die zware verzorging nodig hebben.
Instrumenten zoals prijsreglementering, planning van het aanbod, overleg met betrokken partijen over tarieven en het verzekerde pakket passen niet in een marktmodel. Deze instrumenten zijn nochtans essentieel om de toegang tot kwalitatieve zorg voor iedereen te garanderen. Marktmechanismen kunnen voor ons enkel worden ingezet, wanneer ze leiden tot efficiënt beheer en de beste prijs-kwaliteit verhouding, want dit is in het belang van de zorgbehoevende.
INFO: Frank Cuyt, tel. 02 511 44 70
Naar boven
De supernanny’s zijn welkom
Het Vlaams Welzijnsverbond pleitte in de week van de opvoedingsondersteuning in een persbericht (6 juni 2007) voor lokale netwerken voor opvoedingsondersteuning.
Kinderen opvoeden is in onze huidige samenleving geen sinecure. Elke ouder zit wel eens met de handen in het haar bij bepaalde gedragingen en uitlatingen van hun kind. Een ‘supernanny’ die de juiste tips en trucs aanreikt, is dan een welgekome hulp. Vroeger vonden de ouders zo’n figuur in hun eigen familie- en/of kennissenkring. Deze vanzelfsprekende steun vanuit de sociale omgeving is om tal van redenen vandaag veel minder prominent aanwezig. Vandaar dat ouders op zoek gaan naar antwoorden op hun alledaagse opvoedingsvragen in professionele voorzieningen, waarmee ze vertrouwd zijn. Denken we hierbij aan de CLB’s, de huisartsen en ook de kinderdagopvang, die dagelijks vele ouders over de vloer krijgen met vragen over het opvoeden. Voor sommige ouders zijn deze drempels nog vaak te hoog om hun opvoedingsonzekerheid bespreekbaar te maken.
Naar aanleiding van de week van de opvoedingsondersteuning pleit het Vlaams Welzijnsverbond voor een gevarieerd opvoedingsaanbod in de omgeving van en aansluitend bij de leefwereld van gezinnen. Niet alleen ouders met jonge kinderen moeten hier terecht kunnen. Het spreekwoord indachtig ‘kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen’ is een aanbod naar ouders met adolescenten zeker welgekomen. Daartoe dienen de bestaande dienst- en hulpverleningsvoorzieningen over de sectoren heen met elkaar samen te werken en als het ware een net van opvoedingsdeskundigheid te weven, waar zowel individuele vragen naar informatie en voorlichting kunnen gesteld worden, als groepsgerichte opvoedingsondersteuning kan gevonden worden. Door het empoweren, door het versterken van de ouders kunnen eventuele problemen naar de toekomst voorkomen worden.
Opvoedingsondersteuning vormt dus een belangrijke schakel in de preventie van opvoedingsnood van gezinnen. Het moet duidelijk zijn tussen de partners wie welk aanbod rond opvoedingsondersteuning opneemt, en waar men terecht kan wanneer zich een ernstige problematische opvoedingssituatie aandient en meer gespecialiseerde hulp noodzakelijk is. Voor specifieke deskundigheid moeten de netwerken terecht kunnen bij gespecialiseerde hulpverleningsvoorzieningen. De Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG’s), die een laagdrempelig, intensief en kortdurend hulpaanbod voor kinderen en hun ouders met opvoedingslast realiseren, zijn bereid hun expertise terzake in te zetten en te fungeren als belangrijke signaalfunctie.
Naast de lokale samenwerkingsverbanden kunnen ook vernieuwende initiatieven zoals de opvoedingswinkels een plaats krijgen, op voorwaarde dat deze ingebed worden in deze netwerken die van onderuit zijn gegroeid. Deze nieuwe initiatieven worden best overgelaten aan het privaat initiatief en onder toezicht geplaatst van de Vlaamse overheid, die hierbij tevens als facilitator fungeert.
INFO: Frank Cuyt, tel. 02 511 44 70.
Naar boven
Actie vrijwilligerswerk heeft resultaat!
Een delegatie van de kerngroep van de actie vrijwilligerswerk werd ontvangen op het kabinet Welzijn en kwam er tot een akkoord om vanaf september in een werkgroep samen met de administratie te werken aan een herziening van het decreet.
De ludieke actie voor het kabinet van de minister van welzijn, als voorlopig eindpunt van de grote campagne voor omkadering van het vrijwilligerswerk in de zorg en hulpverlening, heeft toch wat in beweging gezet. Eerder konden we berichten dat er een eerste stap werd gezet naar een verbetering van de subsidiëring voor de erkende vrijwilligersinitiatieven (een verhoging van het budget met 250.000 euro) en een aanpassing van het uitvoeringsbesluit voor het autonome vrijwilligerswerk.
Net voor de federale verkiezingen werd nog een kleine delegatie van de kerngroep ontvangen door kabinetschef Wim Coumans en adviseur Wilfried Meyvis van het kabinet van Vlaams minister Vervotte om te kijken of er plannen konden gemaakt worden om het decreet te herzien. Bedoeling is om voor het ingebouwde vrijwilligerswerk (en ten dele ook voor het autonome) in de richting van een kaderdecreet te werken, waardoor er een duidelijke maatschappelijke erkenning gegeven wordt aan de specifieke bijdrage van het vrijwilligerswerk in onze samenleving, en waarbij gemeenschappelijke basisregels vastgelegd worden en de afstemming op het professioneel werk kan geregeld worden.
Na heel wat overleg kwam de delegatie met het kabinet tot een akkoord dat hiervoor reeds in september een werkgroep zal worden samengesteld die daaraan samen met de administratie zal werken. Hopelijk hebben we hiermee samen een historische stap gezet naar een betere regeling voor het hulpverlenend vrijwilligerswerk in Vlaanderen…
De kerngroep heeft beslist de verdere ontwikkeling van deze zaak actief te blijven opvolgen. Het is dankzij de actieve medewerking van velen dat deze actie een succes werd over heel de lijn en tot echt resultaat heeft geleid.
U ziet maar: samen werken helpt!
INFO: Ludo De Cort, tel. 02 507 01 39
Naar boven
CKG’s ‘vergeten’ in het decreet opvoedingsondersteuning?
In het voorstel van decreet houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning is geen plaats voor de Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. De Centra reageren…
Met belangstelling hebben de CKG’s kennis genomen van het voorstel van decreet houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning. In een brief aan de Vlaamse parlementsleden spreken zij hun verwondering erover uit dat de Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning hierin geen plaats krijgen. De Centra zien opvoedingsondersteuning als een erg belangrijke schakel in de preventie en begeleiding van gezinnen. Dat was reeds te lezen in het Verbondsstandpunt van december 2005, waarin gepleit werd voor een meersporenbeleid en netwerken voor opvoedingsondersteuning.
Opvoedingsondersteuning en opvoedingshulp vormen de polen van een continuüm, met een geleidelijke overgang tussen beide. Zowel Kind & Gezin als het globaal plan jeugdzorg situeren de Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) in het preventieve voorveld. Op pagina 33 van het globaal plan lezen we: “De Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning realiseren in Vlaanderen een laagdrempelig, intensief en kortdurend hulpaanbod voor kinderen en hun ouders met opvoedingslast. Deze Centra bieden via ambulante en (semi-) residentiële werkvormen een tijdelijke gezinsondersteuning aan zodat de pedagogische draagkracht van de ouders versterkt wordt. Ze vervullen een eigen schakelfunctie in de Jeugdzorg en situeren zich op het preventieve voorveld. Het aanbod vanuit een Centrum voor Kind- en Gezinsondersteuning is intensiever dan het aanbod van de basisopvoedingsondersteuning. Toch is de intensiteit geen sterk ingrijpend aanbod voor cliënt en maatschappij.”
Groot was dan ook de verwondering van de CKG’s, dat ze in het voorstel van decreet nog steeds niet vermeld worden als minimaal uit te nodigen actor voor het lokaal overleg opvoedingsondersteuning. CKG’s trekken momenteel overal te velde aan de kar van de opvoedingswinkels en zijn belangrijke schakels in de netwerken. Zij beschikken over een uitgesproken expertise en vervullen een belangrijke signaalfunctie. CKG’s oriënteren zich – zoals door de overheid gevraagd – in de richting van het preventieve. Het niet opnemen van de CKG’s is dan ook geen consequente boodschap van de overheid…
De Centra vragen dan ook uitdrukkelijk dat de CKG’s expliciet worden opgenomen in het decreet als belangrijke actor in de opvoedingsondersteuning.
INFO: Eddy Van den hove, tel. 02 507 01 23
Naar boven
Financiële analyses
Dank zij de medewerking van steeds meer leden uit alle sectoren slaagt het Vlaams Welzijnsverbond erin steeds betere analyses te maken van de financiële toestand van de voorzieningen… en zo de verschillende acties voor bij voorbeeld meer werkingskosten te onderbouwen.
In het verleden werden er reeds financiële gegevens opgevraagd van de voorzieningen in de sector gezinsondersteuning. Onlangs werden deze gegevens gepresenteerd, waarbij de resultaten voor de CIG’s en de CKG’s afzonderlijk werden weergegeven. De presentaties behandelden de periode 2001-2004. Wat betreft de resultaten kan men gelijkaardige trends terugvinden zoals in de andere sectoren: een positief resultaat van het boekjaar, een beperkte investeringsactiviteit wat resulteert in een ouder wordend patrimonium en een vrij gunstige score op een aantal andere financiële ratio’s (nettobedrijfskapitaal, liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit).
De bedoeling van de presentaties was vooral nagaan of een dergelijke financiële doorlichting nuttig is voor een beperkte steekproef. Zowel de deelnemende CIG’s als CKG’s waren zeer tevreden over de grote hoeveelheid aan informatie die uit de resultaten kan gehaald worden. Er werd dan ook besloten om de financiële analyse verder te zetten. Het inputmodel zal aangepast worden en tijdens de zomermaanden zullen de gegevens van de boekjaren 2005 en 2006 opgevraagd worden. Na verwerking van deze gegevens zal er voor de deelnemende voorzieningen ook een individuele positionering aangemaakt worden. We hopen nog een aantal CKG’s te overtuigen om ook deel te nemen zodat we daar onze steekproef kunnen vergroten.
Alle voorzieningen uit de sectoren gehandicaptenzorg, bijzondere jeugdbijstand en kinderopvang, die wensen deel te nemen aan onze financiële doorlichting, hebben in mei hun inputmodel ontvangen. Om een goede verwerking mogelijk te maken, wensen we iedereen nog eens te herinneren aan de vooropgestelde timing: gelieve het inputmodel terug te bezorgen op uiterlijk 1 juli.
Nieuwe deelnemers zijn vanzelfsprekend nog altijd welkom en kunnen contact opnemen om een inputmodel te bekomen.
INFO: Steven De Looze, tel. 02/507 01 22
Naar boven
Personeelskengetallen
Het voorbije jaar werd er door een werkgroep binnen de commissie Sociale Verhoudingen 319.01 gewerkt aan een nieuw project rond personeelskengetallen.
Dit project betreft een bevraging van een aantal ‘kengetallen’ over het personeelsbestand binnen de voorzieningen. Deze kengetallen geven kwantitatieve informatie over personeelsgegevens, waarmee een objectief beeld van uw organisatie verkregen wordt. Door het kwantificeren van de personeelsgegevens krijgt een voorziening zicht op de evoluties en kan het personeelsbeleid daarop afgestemd worden.
Het opzet van deze bevraging rond personeelskengetallen is vergelijkbaar met de financiële analyses, namelijk een individueel inputmodel voor de deelnemers en, na verwerking, algemene resultaten van de steekproef en een individuele positionering voor de deelnemers.
Het project zal voorgesteld worden op de Raad van Bestuur van het Vlaams Welzijnsverbond in juni. De communicatie naar de leden toe kan dan gebeuren in het najaar. In een eerste fase zouden we ons met het project richten op de sectoren gehandicaptenzorg, bijzondere jeugdbijstand en gezinsondersteuning. In de komende maanden zal u hierover meer nieuws ontvangen.
INFO: Steven De Looze, tel. 02/507 01 22
Naar boven
Zorginnovatie
Het Vlaams Welzijnsverbond lanceert met steun van Cera en in samenwerking met het VVI en Lucas een nieuw driejarenproject: “Zorginnovatie”.
Innovatie en innoveren zijn sterk verspreide termen in de commerciële sector. Ook in welzijn krijgt vernieuwing een steeds grotere betekenis. Zo sporen veranderingen in de maatschappelijke context, in het overheidsbeleid, in het wetenschappelijk onderzoek, in de zorgbehoeften, in de doelgroepen,… de voorzieningen ertoe aan om te (blijven) innoveren.
Innovatie mag hierbij zeker geen doel op zich vormen, maar moet een middel zijn om tegemoet te komen aan veranderende vragen en veranderende doelgroepen. Om de voorzieningen hierbij te stimuleren en te ondersteunen zet het Vlaams Welzijnsverbond een project ‘Zorginnovatie’ op in samenwerking met Lucas en met de steun van Cera. Het project richt zich tot de sectoren gehandicaptenzorg, bijzondere jeugdbijstand, de gezinsondersteuning, de kinderdagopvang, het vrijwilligerswerk en de ouderenzorg. Voor de sector ouderenzorg wordt samengewerkt met het Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI).
Doel van het project ‘Zorginnovatie’ is na te gaan hoe innovatie in de welzijnssector kan gedefinieerd worden; hoe innovaties in welzijnsvoorzieningen kunnen gestimuleerd en ondersteund worden, en hoe men kan anticiperen op veranderingen en innovaties. Het project gaat van start op 1 juni 2007 en loopt over drie jaar. Volgende resultaten worden nagestreefd: een wetenschappelijke studie, die duidelijkheid biedt over het begrip ‘zorginnovatie’ in welzijn, de hefbomen en de hindernissen; een diagnose-instrument dat de voorziening toelaat zich te taxeren op innovatiebereidheid; een innovatiemethodiek voor de voorziening; en een website ‘zorginnovatie.be’, waardoor de resultaten beschikbaar zijn voor de hele welzijnssector.
Het project wordt getrokken door een reflectiegroep waarin minstens één vertegenwoordiger vanuit elke sector aanwezig zal zijn. Een eerste vergadering ging door op 19 juni 2007.
INFO: Linda Beirens, tel. 02 507 01 31
Naar boven
Mmmmm…! Week van het IBO
Na vijf edities van de “Dag van het IBO”, kozen de talrijke Initiatieven voor Buitenschoolse Opvang in Vlaanderen dit jaar voor een ganse “Week van het IBO”.

Gedurende de week van 15 tot 19 oktober 2007 wil men de Initiatieven zelf op een andere manier naar buiten brengen en tegelijk de kinderen een leuke tijd bezorgen. Het is niet de bedoeling om alle IBO’s alle dagen in die week aan het feesten te zetten, maar wel om de coördinator en begeleiders de keuzevrijheid te geven er in die week één dag uit te kiezen, waarop het IBO kan veranderen in een echt feestparadijs. Of kookparadijs. Want dit jaar staat het feest van de IBO's in het teken van koken én smullen. Lekker dus!
Het Vlaams Platform Buitenschoolse Opvang bezorgt voor de Week van het IBO aan de Initiatieven nog een inspiratiemap met heel veel doe-materiaal. Daarnaast zullen er ook weer kleurige affiches en kaartjes gemaakt worden. We hopen dat deze Week van het IBO 2007 zorgt voor heel wat kookplezier. Wie ons trouwens weet te verrassen met een leuk recept kan rekenen op een kindvriendelijk kookboek.
Voor meer inlichtingen kan je terecht bij je regionale coördinator en ook bij Barbara Devos, onze stafmedewerker voor initiatieven buitenschoolse opvang.
INFO: Barbara Devos, tel. 02 507 01 42
Naar boven
Pastorale Nieuwsbrief
De “Pastorale Nieuwsbrief” is een driemaandelijks vaktijdschrift voor en door pastores die werkzaam zijn in Vlaamse zorg- en welzijnsvoorzieningen. Zopas is een nieuw nummer verschenen over pastorale zorg bij mensen met een mentale handicap.
De Pastorale Nieuwsbrief wordt uitgegeven door Caritas Vlaanderen vzw, in samenwerking met het Verbond der Verzorgingsinstellingen, het Vlaams Welzijnsverbond en de diocesane Caritassecretariaten. Bedoeling is ervaringen, vragen en inzichten over het pastorale handelen uit te wisselen, om zo de reflectie over pastorale zorg te stimuleren en te voeden. Op die manier hopen we een bijdrage te leveren aan de groeiende competentie en de professionaliteit van pastores.
Nummer 135 van juni 2007 heeft als thema: “Eigenheid en wederkerigheid. Over pastorale zorg bij mensen met een mentale handicap.” Het focust op de pastorale en levensbeschouwelijke zorg bij mensen met een mentale handicap en nodigt de lezers uit om na te denken over de eigenheid van de pastorale zorg.
De Nederlandse theoloog Herman Meininger heeft het in zijn bijdrage over de paradigmawissel in de zorgverlening: van een objectiverende kijk op mensen met een handicap naar een subjectief en wederkerig mensbeeld. Hij onderzoekt de implicaties hiervan voor ons caritatief handelen. Zijn eindrapport is zeker uitdagend te noemen: “De intersubjectiviteit en de bevrijdende echtheid die kenmerkend zijn voor caritatief handelen, zouden moeten leiden tot een erkenning van de eigen bijdrage die mensen met een verstandelijke handicap kunnen leveren aan de vierende, lerende en dienende gemeenschap die de kerk is. Dat betekent dat erkend moet worden dat mensen met een verstandelijke handicap behalve iets te ontvangen ook iets te geven hebben.”
Vervolgens peilt pastor en begeleider Rik Beernaert in een gesprek met de redactie naar de bronnen van een hedendaagse pastorale en levensbeschouwelijke zorg. Dit resulteert in een sterk pleidooi om de pastorale zorg te verankeren in de dagdagelijkse werkelijkheid.
Linda Delande gaat in haar bijdrage in op het gebruik van bijbelverhalen bij matig mentaal gehandicapte en autistische kinderen. Op overtuigende wijze illustreert ze ons de verrassende zinvolheid van de ‘eerste verhaallijn’.
Ten slotte gaan Martine Van Dun en Lut Celie in op de verwerking van rouw en verlies bij jongeren met een mentale beperking. Er wordt eerst beschreven hoe deze jongeren dit beleven, en op basis daarvan volgen concrete aanwijzingen over hoe we als begeleider of pastor kunnen helpen in het verwerkingsproces.
Een abonnement op de pastorale nieuwsbrief kost 22 euro (op het adres van de voorziening) of 25 euro (op een particulier adres). Een bijkomend abonnement op hetzelfde adres kost 20 euro. Er zijn nog een beperkt aantal gratis kennismakingsexemplaren beschikbaar op het redactiesecretariaat: p/a Caritas Vlaanderen, Guimardstraat 1, 1040 Brussel, tel. 02 507 01 11, via e-mail: pn@caritas.be of via de website: www.caritas.be.
Naar boven
Deze maand in het Tijdschrift voor Welzijnswerk
Zopas verscheen het juninummer van het Tijdschrift voor Welzijnswerk (jaargang 31, nummer 284, juni 2007).
In het Edito wordt een pleidooi gehouden voor samenwerking over de sectoren heen om de immense uitdagingen van de jeugdzorg te overbruggen, want als ieder naar de ander kijkt… gebeurt er niets!
Waar we in het vorige themanummer aandacht besteedden aan de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek, het aanbod van de eerstelijnshulpverlening en beleidsaanbevelingen rond (echt)scheiding en hulpverlening, brengen we in dit nummer onder de titel “Kinderen zijn niet los verkrijgbaar” een artikel van Hannelore Devoldere over de invloed van scheiding op kinderen in een ethisch kader.
Hendrik Delaruelle vraagt zich af of voorzieningen gehandicaptenzorg een rol kunnen spelen in de strijd tegen sociale uitsluiting? Hij pleit ervoor dat voorzieningen ten aanzien van de armoedeproblematiek en sociale uitsluiting een meervoudige aanpak hanteren. Dat begint en eindigt met de grondhouding van de medewerkers, maar ook structurele maatregelen zijn nodig om het mogelijk te maken dat medewerkers attent reageren en gepast optreden, wanneer nodig, en dat ze hierbij ondersteuning krijgen vanuit de organisatie.
Daarna zoomt Rebakka Verniest in op de situatie van personen met langdurige en / of ernstige psychische problemen inzake bestaansonzekerheid. Dit artikel is de neerslag van een bijdrage op een studiedag naar aanleiding van vijf jaar C.M.-zorgkas, waarbij ze ingaat op het risico dat ziekte tot armoede leidt.
De OESO lichtte de Vlaamse kinderopvang door… en zag dat het goed was. Jan Peeters belicht voor ons de voornaamste bevindingen en aanbevelingen.
In de rubriek ‘Uit de praktijk’ stellen we het Project steungezinnen van Teledienst Brussel voor. Verder is er een lezersreactie over ervaringsdeskundigen in de armoede en zijn er de gewone rubrieken: Lezerskring, Ethiek en zingeving, Kort genoteerd, Publicaties en Agenda.
Een los nummer is te bestellen bij Sabine Van Kogelenberg, tel. 02 507 01 33
Naar boven
Overzicht Informatieven mei 2007
Hier vindt u een overzicht van de Informatieven die verschenen in mei 2007. Leden van het Vlaams Welzijnsverbond kunnen in deze lijst ook doorklikken naar de Informatief in kwestie.
INFO: Sabine Van Kogelenberg, tel. 02 507 01 33
Naar boven
Colofon
de facto is een gratis nieuwsbrief van het Vlaams Welzijnsverbond vzw en verschijnt 8 maal per jaar.
Alle leden en andere geïnteresseerden kunnen inschrijven op deze elektronische nieuwsbrief en kunnen zich ook ten allen tijde uitschrijven door een mailtje te sturen naar onderstaand e-mailadres.
Eindredactie: Fons Geerts en Frank Cuyt
Verantwoordelijk uitgever: Theo Rombouts
Vlaams Welzijnsverbond, Guimardstraat 1, 1040 Brussel
Tel. 02 511 44 70, fax 02 513 85 14, e-mail: post@vlaamswelzijnsverbond.be