DE
FACTO
E-magazine De Facto, jg. 16, nr. 128, 27 augustus 2014
Vertrouwen, verbinden, vooruitgaanIntegrale jeugdhulp: 6 maanden na de grote startSave the date, 2/10/2014: De social profit na de zesde staatshervormingVacatures schrijven en een selectieprocedure opzettenTijdschrift voor welzijnswerk in juni én juliProjectoproep technologische innovatie in social profitPostgraduaat rouw- en verliesconsulent academiejaar 2014-2015Duurzame mantelzorg in Vlaanderen: uw ervaring maakt het verschilManagementopleiding 'leiden van organisaties in gezondheid en welzijn'Succesvol samenwerken tussen organisaties: hoe pak ik het aan?Colofon
VERTROUWEN, VERBINDEN, VOORUITGAAN
“Vertrouwen, verbinden, vooruitgaan” is de titel van het Vlaams regeerakkoord 2014-2019.
Nieuwe Vlaamse regering
Vertrouwen, verbinden, vooruitgaan is de titel van het Vlaams regeerakkoord 2014-2019.
Via allerlei kanalen vernemen wij meer over de plannen van de nieuwe Vlaamse regering waarin minister Vandeurzen op post blijft als minister van welzijn. Voor hem en de hele regeringsploeg wordt het “geen wandeling in het park”, maar wachten een pak besparingen in functie van een begroting in evenwicht!
Ondanks dat komt er meer ruimte voor de vele plannen in verschillende welzijnssectoren.
Zo lezen wij dat het actieplan Jeugdhulp wordt uitgevoerd, dat stap voor stap voldoende kinderopvang wordt gerealiseerd en dat het decreet PVF wordt uitgevoerd en de inspanningen voor personen met een handicap worden gecontinueerd, maar worden ook opgedreven!
Over dit alles wenst het Vlaams Welzijnsverbond spoedig overleg met de minister en zijn kabinet. We wensen hem en zijn medewerk(st)ers goede moed bij de zware opdracht die voorligt!
INFO: Frank Cuyt, 02 507 01 38
INTEGRALE JEUGDHULP : 6 MAANDEN NA DE GROTE START
Op 1 maart 2014 is de integrale jeugdhulp van start gegaan in Vlaanderen. Alle kinderen en jongeren die langdurig hulp nodig hebben passeren sindsdien langs hetzelfde loket: de intersectorale toegangspoort.
De eerste cijfers
Deze zomer maakte het Agentschap Jongerenwelzijn de eerste cijfers bekend: in de eerste drie maanden werden 2.902 vragen verwerkt. In juni was er een verhoogd aantal aanvragen: 1524. De meldpunten crisis kregen 553 aanvragen te verwerken en de Ondersteuningscentra Jeugdzorg 820 vragen.
ICT-systeem
Deze hervorming vraagt ook om een nieuw ICT-systeem. De opstart verliep niet voor alle voorzieningen vlot maar ondertussen is zo goed als iedereen met het nieuwe systeem aan de slag. Om de gebruiksvriendelijkheid verder te verbeteren komt er nog meer vorming en ondersteuning van de hulpverleners die met het programma moeten werken en wordt er een gebruikersplatform opgericht met de voorzieningen.
Samenwerken
Eén van de doelstellingen van integrale jeugdhulp is hulpverleners sneller en meer samen te laten werken rond de vraag van gezinnen, kinderen en jongeren. Voor de meest complexe situaties kunnen medewerkers van de toegangspoort verschillende organisaties bijeenroepen om naar een oplossing te zoeken. Eventueel kunnen extra middelen worden ingezet.
Opvolging
De hervorming is een feit maar er is nog heel wat meer tijd en opvolging nodig om op kruisnelheid te komen en alle processen soepel te laten lopen. Samen met de overheid, voorzieningen en koepelorganisaties wordt daarom een permanent verbetertraject uitgewerkt.
INFO: Evelien Devriese, 02 507 01 28
SAVE THE DATE, 2/10/2014: DE SOCIAL PROFIT NA DE ZESDE STAATSHERVORMING
De zesde staatshervorming heeft een grote impact op de socialprofitsectoren. Op 1 juli werd Vlaanderen onder meer integraal bevoegd voor ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg, revalidatie en buitenschoolse kinderopvang. Ook voor de organisatie van de arbeidsmarkt komen er belangrijke bevoegdheden over. Verso, de intersectorale koepel van Vlaamse socialprofitwerkgevers, organiseert op 2 oktober 2014 een studievoormiddag om de veranderingen voor de social profit te duiden.
Infomoment
Vanuit de bekommernissen van werkgevers uit verschillende deelsectoren wordt het Vlinderakkoord doorgelicht tijdens dit infomoment. Ook de Vlaamse overheid reageert. Onder andere volgende vragen komen aan bod:
-
Hoe verloopt de overdracht van de bevoegdheden concreet?
-
Welke richting wil de Vlaamse overheid uit met deze nieuwe bevoegdheden?
-
Wat zal de impact zijn van de beperkte budgettaire ruimte voor de Vlaamse regering?
-
Hoe zal de structuur van de Vlaamse overheid eruit zien en wat verandert er voor het sociaal overleg?
Praktisch
De studievoormiddag vindt plaats van 9u tot 13u op donderdag 2 oktober in Brussel. Aansluitend wordt er een broodjeslunch voorzien. Deelname is gratis.
Het programma volgt later, maar u kunt zich op de webpagina al inschrijven.
Let op: deze studiedag is bedoeld voor de federaties van Verso en hun leden. Het Vlaams Welzijnsverbond is aangesloten bij Verso.
INFO: Wouter Vander Steene, 02 739 10 70
VACATURES SCHRIJVEN EN EEN SELECTIEPROCEDURE OPZETTEN
Hoe schrijf je een toegankelijke vacature? Hoe pak je een selectieprocedure aan? En hoe kan je voldoende aandacht schenken aan diversiteit bij werving en selectie? Ontdek het op de HRwijs inspiratiesessie van donderdag 18 september 2014 i.s.m. Jobkanaal. Een ervaren spreker leidt elk thema in. Praktijkvoorbeelden uit kleine vzw’s maken het concreet.
Vacatures schrijven (voormiddag)
Pieter Vleugels, projectverantwoordelijke van HRwijs, gaat in helikoptervlucht over de verschillende onderdelen van werving en selectie. Hij zoomt in op de voorbereiding van een aanwerving en strategische personeelsplanning. Jobkanaal reikt vanuit vacatures uit de sector tips aan voor het opstellen van een wervende vacaturetekst. Daarbij gaat speciale aandacht naar diversiteit. Een praktijkvoorbeeld toont hoe een goede vacature het verschil kan maken.
Selectieprocedure opzetten (namiddag)
Nancy Cantens, consultant bij Adoria, gaat dieper in op een aantal selectiemethodieken en geeft tips voor het nemen van doordachte wervingsbeslissingen.
Daniël Bal, interne regisseur bij begeleidingscentrum Wingerdbloei, vertelt hoe je een selectieprocedure op maat van je organisatie kan opzetten, mét aandacht voor diversiteit.
Praktisch
• Inspiratiesessie voor stafmedewerkers en directies van kleine vzw’s
• 18 september 2014 van 9u30 tot 16u00
• Park Inn Hotel, Martelarenlaan 36, 3010 Leuven (achterkant station Leuven)
• 75 euro, broodjeslunch inbegrepen
• Inschrijven? Via www.hrwijs.be!
HRwijs, het aanbod van Verso voor starters in HR, organiseert deze inspiratiesessies i.s.m. Jobkanaal en HR Square, het netwerk voor arbeidsrelaties en personeelsbeleid.
INFO: Pieter Vleugels, 0499/37 39 83
TIJDSCHRIFT VOOR WELZIJNSWERK IN JUNI ÉN JULI
Zowel in juni (nr. 340) als in juli (nr. 341) verscheen een nummer van het Tijdschrift voor Welzijnswerk. In juni ging het over Dementia Care Mapping, kindermishandeling, opgroeien in veiligheid, oudermis(be)handeling en Community Building. In juli over eenoudergezinnen, onlinehulpverlening, geestelijke gezondheidszorg en persoonlijke zorgbudgetten. En verder waren er de gebruikelijke rubrieken Lezerskring, Ethiek en zingeving, Kort genoteerd, Publicaties en Agenda.
Kwakzalverij, dementie, mishandeling… en de warme buurt
In het edito van het juninummer vraagt Fons GEERTS zich af of de erkenning van de klinisch psycholoog, de klinisch orthopedagoog en de regeling voor psychotherapie het kaf van het koren kan scheiden en een einde kan maken aan kwakzalverij?
In het eerste artikel onderzoeken Bram VERMEULEN, Nele SPRUYTTE, Liza VAN EENOO, Ingrid DREESSEN, Melanie DEMAERSCHALK en Anja DECLERCQ de impact van Dementia Care Mapping op de interacties tussen zorgverleners en bewoners met dementie.
Daarna wordt in twee bijdragen ingezoomd op kindermishandeling: Veerle VAN ASSCHE van Kind en Gezin stelt dat omgaan met kindermishandeling alleen lukt alleen als het ‘samen’ gebeurt met collega’s en met ouders. En Jan TIBO stelt onder de titel “Opgroeien in veiligheid” de methodiek van Signs of Safety voor.
In een volgende bijdrage schetst Els MESSELIS enkele wetenschappelijke inzichten aangaande vroegdetectie, preventie en interventies rond ouderenmis(be)handeling. En ten slotte plaatsen Riet SEYNHAEVE en Joke ROELS hun project van “Community Building: bruggen bouwen en muurtjes slopen” in de kijker, want: “Een warme buurt laat niemand koud!”
Investeren in welzijn
In het edito van het julinummer pleit Fons GEERTS ervoor te investeren in welzijn en zorg. Hij sluit daarmee aan bij de oproep van het Vlaams Welzijnsverbond (samen met een veertiental andere organisaties) tot de nieuwe Vlaamse regering om een beleid te voeren dat kiest voor solidariteit, betrokkenheid, oplossingen voor zorgvragen en armoedebestrijding.
De eerste bijdrage gaat al meteen in op de armoedeproblematiek: CSB-medewerkers Dorien FRANS, Natascha VAN MECHELEN en Wim VAN LANCKER pleiten hierin voor een structurele aanpak van de verarming van eenoudergezinnen in België.
Daarna is het de beurt aan de Lucas-medewerkers Eva HELMER, Joke VANDERHAEGEN, Aline SEVENANTS, Inge NEYENS en Chantal VAN AUDENHOVE om de impact te schetsen van de GGZ-hervorming op cliënten, familieleden en hulpverleners.
Projectleider van het onderzoeksteam onlinehulp Philippe BOCKLANDT (Arteveldehogeschool) beschrijft in een volgende bijdrage wat onlinehulp allemaal kan inhouden en welke de realisaties en plannen zijn op dit vlak. Onlinehulpverlening is niet alleen een uitdaging voor het werkveld, maar ook voor de Vlaamse overheid.
We sluiten af met een opiniebijdrage van Bram VERSCHUERE over de invoering van persoonlijke zorgbudgetten. Dit is zeker een goede zaak, maar vraagt nog heel wat debat over de randvoorwaarden…
Info
Een los nummer van het Tijdschrift kost 7,01 euro en kan via mail besteld worden bij Sabine Van Kogelenberg, tel. 02 507 01 33. Voor inhoudelijke bijdragen neemt u contact op met Fons Geerts, tel. 02 507 01 29.
PROJECTOPROEP TECHNOLOGISCHE INNOVATIE IN SOCIAL PROFIT
Ook in de social profit sector komt technologische innovatie meer en meer aan bod. Techniek en technologie zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Grijp daarom nu uw kans om uw eigen techn(olog)isch probleem voor te leggen aan geëngageerde studenten die hun technisch-wetenschappelijke kennis willen inzetten om tot een creatieve, kostenefficiënte en innovatieve oplossing te komen. Dit in het kader van een eindwerk of ontwerpopdracht.
Cera Award: innoveren met een hart!
Speelgoed aanpassen voor kinderen met een handicap? Aangepaste applicaties maken voor een bepaalde doelgroep? Woonaanpassingen? Planningssystemen en energievraagstukken? Met het indienen van uw technisch-wetenschappelijk probleem bij ons, opent u de deur naar nog niet geziene mogelijkheden. Zo hebben we de voorbij jaren al verschillende mooie innovaties tot stand zien komen!
Doe mee!
Heeft uw organisatie ook een techn(olog)isch-wetenschappelijke vraag of idee? Ga naar www.cera-award.be en dien uw idee/project online in. Indienen kan t.e.m. eind oktober 2014.
Meer info?
Cera Award – RVO-SOCIETY, cera-award@rvo-society.be, 016/28 82 62
POSTGRADUAAT ROUW- EN VERLIESCONSULENT ACADEMIEJAAR 2014-2015
In het sociaal werk, de gezondheidszorg en het onderwijs is een groeiende bekommernis ontstaan voor verliesverwerking en rouw. Velen onder ons worden op hun werk geconfronteerd met mensen die ingrijpende verlieservaringen meemaken. Hulp- en zorgverleners, leerkrachten en opvoeders nemen er vaak een deel van de rouwzorg op.
Opleiding
Er bestaan echter een aantal mythes over rouw en rouwzorg:
-
mensen moeten het verlies verwerken,
-
mensen moeten loslaten en het verlies een plaats geven,
-
rouw moet een eindpunt hebben.
De praktijk laat intussen zien dat rouw een heel divers en veelkleurig traject is waarbij mensen bewegen tussen kwetsbaarheid en veerkracht.
Steeds meer onderzoek en wetenschappelijke literatuur bevestigen dit beeld.
Een rouw- en verliesconsulent kan een belangrijke rol spelen in het begeleiden en coachen van rouw- en verliesprocessen van individuen, in teams en organisaties.
Deze opleiding wil mensen opleiden die deskundig zijn in het begeleiden en ondersteunen van mensen, die geconfronteerd worden met verlies en rouw.
De focus is hierbij het normale en geblokkeerde rouwproces. Mensen met het getuigschrift rouw- en verliesconsulent hebben in hun (professionele) context bijzondere aandacht voor andere mensen die geconfronteerd worden met rouw en verlies.
Praktische info
Deze opleiding gaat door van 8 november 2014 tot en met juni 2015. De prijs voor deze opleiding bedraagt 2.000 euro (documentatie en handboek zijn inbegrepen).
Meer informatie (de opleidingsgids, planning, inschrijvingsvoorwaarden …) vind je op www.arteveldehogeschool.be/postgraduaat-rouw-en-verliesconsulent.
Symposium
Op 2 oktober 2014 bent u welkom op het symposium met:
-
Voorstelling van het ‘Handboek over rouw, rouwbegeleiding en rouwtherapie: tussen presentie en interventie’ Maes, J. & Modderman, H.(red.) (2014) door Johan Maes, sociaal agoog, psychotherapeut, gespecialiseerd in rouw-en traumaverwerking
-
Diverse workshops
INFO: www.arteveldehogeschool.be/postgraduaat-rouw-en-verliesconsulent 
DUURZAME MANTELZORG IN VLAANDEREN: UW ERVARING MAAKT HET VERSCHIL
Hoe ervaart u de zorg voor een naast familielid of bekende? Op welke vlakken zou u, als mantelzorger, meer steun kunnen gebruiken om het nóg beter te doen en om te blijven zorgen? Wat is er nodig om (ook) uw leven kwaliteitsvol te blijven invullen? Bent u tevreden over de dienstverlening en de informatie die u ontvangt? En wat verwacht u van de overheid?
Aankondiging onderzoek
De Vlaamse overheid is erg benieuwd naar uw antwoorden op deze en andere vragen. Mantelzorgers zijn onmisbare partners in de zorg. Daarom willen we leren uit uw dagelijkse ervaringen en zoveel mogelijk rekening houden met de diversiteit aan mantelzorgsituaties.
Met dit doel voor ogen organiseren het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en het Agentschap Zorg & Gezondheid dit najaar een grootschalige bevraging bij mantelzorgers van kwetsbare personen die een tegemoetkoming van de zorgverzekering ontvangen. Een toevallige selectie van vierduizend mantelzorgers in Vlaanderen zal thuis een brief ontvangen met een schriftelijk in te vullen vragenlijst. Misschien bent u wel één van hen! De vragenlijst peilt naar uw ervaringen, wensen en noden als mantelzorger. Het is voor ons erg belangrijk dat we zoveel mogelijk ingevulde vragenlijsten teruggestuurd krijgen. We zullen uw antwoorden volstrekt anoniem verwerken. Op die manier helpt u de Vlaamse overheid de situatie van mantelzorgers beter te leren kennen. De onderzoeksresultaten ondersteunen het beleid bij het uitbouwen van duurzame mantelzorg in Vlaanderen.
INFO: kenniscentrum@wvg.vlaanderen.be
MANAGEMENTOPLEIDING ‘LEIDEN VAN ORGANISATIES IN GEZONDHEID EN WELZIJN’
Op 9 oktober 2014 start in Leuven een managementopleiding voor welzijns- en gezondheidsvoorzieningen.
Droom jij over het creëren van een efficiënte, mensgerichte organisatie? Wil jij leren …
-
hoe je het menselijk kapitaal in je organisatie efficiënt kan aansturen en actief mee kan nemen in het verhaal?,
-
hoe je op een succesvolle manier met de vaak tegenstrijdige verwachtingen van de maatschappij, de overheid, de omgeving, de medewerkers en de gebruikers om kan gaan?,
-
inspelen op de groeiende vraag naar professionalisering?,
-
hoe je de kennis en de managementvaardigheden, lees: het nodige leiderschap ontwikkelt om de organisatie optimaal op haar missie af te stemmen?,
-
van jouw welzijns- of gezondheidszorg een lerende organisatie die klaar is en zelfs proactief kan inspelen op voortdurende wijzingen in de sector?
… dan is de 18 daagse managementopleiding van VOCA Training en Consult echt iets voor jou.
Er wordt enerzijds ingezet op input van experten en anderzijds op leren van en met elkaar wat resulteert in een boeiend leertraject.
Informatie
Wens je meer inhoudelijke informatie, neem dan contact op met michel.rosius@voca.be , 016 40 41 01
SUCCESVOL SAMENWERKEN TUSSEN ORGANISATIES: HOE PAK IK HET AAN?
Netwerksamenwerking is een complex samenspel tussen de organisatie, het individu en het netwerk. Als initiatiefnemer, trekker of deelnemer van samenwerkingsverbanden wordt er veel van je verwacht. Deze drie dagen vorming willen je hierin ondersteunen en versterken.
We zoomen in op basisinzichten rond samenwerken en gaan actief aan de slag met samenwerkingstools die ontwikkeld zijn op basis van praktijkgebaseerd wetenschappelijk onderzoek. We vormen een leergroep waar ervaringsgericht werken centraal staat. Theorie en praktijk wisselen elkaar af. Ervaringsgericht werken staat voorop en de inbreng van eigen ervaringen en cases is uitdrukkelijk ingebouwd in het programma.
Programma
Dag 1: een klare kijk op samenwerking tussen organisaties en op rollen en competenties
-
Begrippen en basisinzichten
-
Diversiteit en varianten van samenwerkingsvormen
-
Evenwichten en samenspel
-
Rollen en competenties, generiek profiel
Dag 2: opstart, fasering en dynamiek van het samenwerkingsproces
-
Fasen en dynamiek van een netwerksamenwerking
-
Uitdieping kernrollen (initiatiefnemer, leider, trekker)
-
Verbindend leren in netwerken
-
Aspecten uit groepsdynamica
Dag 3: strategisch handelen in netwerkverband
-
Omgaan met macht, belangen, standpunten … spanningsvelden
-
Blijvend waarderen van de 3 invalshoeken: individu, organisatie, netwerk
-
Win-win creëren / strategisch beïnvloeden / co-creatie
-
Conflicten, weerstand en ontwikkeling
Doelgroep
Deze bijscholing richt zich tot initiatiefnemers, trekkers en medewerkers van samenwerkingsverbanden en staat open voor overheden, onderwijs, organisaties uit social profit en profit.
Begeleiding
Veerle Opstaele, is verbonden aan de opleiding Bachelor Sociaal Werk van de Arteveldehogeschool (docent personeels- en organisatieontwikkeling, docent beleidsbeïnvloedend werken, projectleider diverse praktijkonderzoeken, procesbegeleider externe projecten en dienstverlening). Zij is sociaal agoog en werkte vele jaren in de sector samenlevingsopbouw. Veerle is projectleider van diverse projecten rond ‘samenwerken’ en PRONET (Professionalisering van netwerken)
Sammy Vienne is docent aan de opleiding Bachelor Sociaal Werk van de Arteveldehogeschool (groepsdynamica, stagebegeleiding, externe projecten en dienstverlening). Hij is sociaal-pedagoog en werkte in diverse sectoren van het sociaal werk (vormingswerk, basiseducatie, migrantenwerk, projecten voor werklozen), zowel op lokaal als op ondersteunend niveau. Sammy is project-medewerker in PRONET.
Data
Najaar 2014: donderdagen 6/11, 20/11, 11/12, telkens van 9u30 tot 16u30
Voorjaar 2015 (herhaling): donderdagen 8/1, 22/1, 5/2 telkens van 9u30 tot 16u30
Meer info
Inhoudelijke vragen: Sammy Vienne 09 234 94 99 – sammy.vienne@arteveldehs.be
Praktische vragen: Martine De Zitter 09 234 94 43 – martine.dezitter@arteveldehs.be
http://www.arteveldehogeschool.be/succesvol-samenwerken-hoe-pak-ik-het-aan
Colofon
De Facto is een gratis nieuwsbrief van het Vlaams Welzijnsverbond vzw en verschijnt minstens 10 maal per jaar.
Alle leden en andere geïnteresseerden kunnen inschrijven op deze elektronische nieuwsbrief en kunnen zich ook ten allen tijde uitschrijven door een mailtje te sturen naar onderstaand e-mailadres.
Eindredactie: Fanny De Langhe en Frank Cuyt
Verantwoordelijk uitgever: Jan Renders
Vlaams Welzijnsverbond, Guimardstraat 1, 1040 Brussel
Tel. 02 511 44 70, fax 02 513 85 14, e-mail: post@vlaamswelzijnsverbond.be