DE
FACTO
E-magazine de facto, jg. 14, nr. 108, 25 september 2012
Samen ondernemer in welzijn!Ethisch advies: continuïteit van zorgrelaties. Uw zorg?Laat jongeren dromen van een job in uw organisatie: oproep Dream-Day 2013Publicatie 'Perspectief 2020: We werken eraan!' nu beschikbaarProfessioneel omgaan met risico's in kinderopvang en jeugdhulpWij zoeken onthaalouders uit Limburg!Dag van de Zorg - schrijf nu in met 10% kortingDag van de spirituele zorg Cera Award: technische innovatie in de social-profitsectorDeze maand in het Tijdschrift voor WelzijnswerkColofon
SAMEN ONDERNEMER IN WELZIJN!
Het Vlaams Welzijnsverbond werkt aan een visie en standpunt over ondernemerschap in welzijnsinitiatieven. Meer hierover verneemt u in oktober 2012!


ETHISCH ADVIES: CONTINUITEIT VAN ZORGRELATIES. UW ZORG?
We worden in de hulpverlening geconfronteerd met de terechte vraag naar zorgcontinuïteit vanuit de cliënt en zijn omgeving en de realiteit van discontinuïteit omwille van reglementering, wisselende begeleiders omwille van uurroosters, uithuisplaatsingen en overplaatsingen, enz. Niet alleen de cliënt en zijn omgeving, maar ook medewerkers van voorzieningen zijn vragende partij om aan deze discontinuïteit iets te doen. Wisselende zorgrelaties zijn niet alleen problematisch voor jonge kinderen, maar ook adolescenten en volwassenen met een handicap hebben baat bij betrouwbare en duurzame relaties.
Zevende advies van het Vlaams Welzijnsverbond
Met zijn zevende advies hoopt de Ethische Commissie van het Vlaams Welzijnsverbond de reflectie en discussie over “continuïteit van zorgrelaties” te stimuleren, en dit niet alleen bij de individuele hulpverlener, maar ook binnen de teams en op niveau van de voorzieningen, en zelfs bij de overheid die via de reglementering de voorwaarden kan scheppen om hier concreet werk van te maken. Op een interactieve studiedag, die doorgaat in het Provinciehuis in Leuven op vrijdag 26 oktober 2012 van 9.30 tot 16.30 uur wordt het advies toegelicht.
Reactie van minister Vandeurzen
In de voormiddag krijgen we een probleemschets vanuit CKG Het Open Poortje, wordt stilgestaan bij de uitgangspunten van het advies en stelt Dominiek Lootens de ethische aanbevelingen voor. Via enkele tussentijdse opdrachten wordt u uitgenodigd actief mee te werken. De namiddag start met een reactie vanuit het beleid door minister Vandeurzen, waarna in workshops enkele ‘goede praktijken’ voorgesteld worden. Het gaat hier om Persoonlijke toekomstplanning (Geertrui Vandelanotte, Plan vzw), Eigen Krachtconferenties (Mirjam Beyers, EKC.be), Multifunctionele centra (Elke Schillebeeckx, vzw Sporen) en Integrale jeugdhulp (Jean-Pierre Vanhee, projectleider Integrale Jeugdhulp). De studiedag eindigt met een receptie.
Meer informatie over het programma en inschrijven uitsluitend via de website www.vlaamswelzijnsverbond.be, tel. 02 511 44 70
INFO: Fons Geerts, tel. 02 507 01 29

LAAT JONGEREN DROMEN VAN EEN JOB IN UW ORGANISATIE: OPROEP DREAM-DAY 2013
Op 21 maart 2013 wordt naar jaarlijkse gewoonte de DREAM-Day georganiseerd. Jongeren uit de derde graad van het secundair onderwijs komen dan een dagje achter de schermen van een organisatie en maken kennis met verschillende jobs. Andersom kan het ook zijn dat mensen uit de sector in de klas komen vertellen over hun beroep. Ook jouw sector kan niet ontbreken op deze leerrijke dag. Zet jij als organisatie graag je deur open voor toekomstige werknemers? Of ken je een enthousiaste werknemer geschikt als ambassadeur? Doe dan zeker mee aan DREAM-DAY 2013!
Wie zoeken we?
We zijn vooral op zoek naar getuigen die de diversiteit van onze sector in de verf kunnen zetten: mannen, allochtonen, medewerkers met eerder technische beroepen, … die het zien zitten om een groep jongeren warm te maken voor hun beroep!
Laat enkele van je werknemers deelnemen aan de DREAM-Day op 21 maart 2013. Op deze dag maken leerlingen uit het secundair onderwijs kennis met tal van beroepen en sectoren. En natuurlijk verdient ook jouw sector de nodige aandacht.
We zoeken nog getuigen!
Van jong tot oud,
van verzorgende tot hartspecialist,
van technisch beroep tot opvoeder,
van nieuwkomer tot autochtoon,
mannen of vrouwen,
Laat jongeren zien hoe divers onze sector is!
Inschrijven kan nog tot 15 oktober 2012.
INFO: Tine Winnelinckx (VIVO)

PUBLICATIE ‘PERSPECTIEF 2020: WE WERKEN ERAAN!’ NU BESCHIKBAAR
In de periode december 2011 – juni 2012 organiseerde de sector ondersteuning van personen met een handicap van het Vlaams Welzijnsverbond vier druk bijgewoonde studiedagen rond sleutelthema’s uit de perspectiefnota van minister Vandeurzen: inclusie, persoonsvolgende financiering, vraaggestuurde zorg en ondernemen. De informatie uit deze studiedagen is nu samengebracht in een mooie publicatie: PERSPECTIEF 2020: WE WERKEN ERAAN! U vindt er een samenvatting van de lezingen en workshops die tijdens de studiedagen aan bod kwamen. Elk thema wordt verder via een interview belicht vanuit de kijk van de gebruikers en aangevuld met relevante informatie uit de sector.
Inclusie
In het hoofdstuk inclusie wordt de visietekst van de commissie inclusie integraal weergegeven, gevolgd door enkele praktijkvoorbeelden van geslaagde inclusieprojecten in Vlaanderen. Tevens kan u er een bijdrage lezen van Rudi Kennes, inclusie ambtenaar bij het VAPH en bij het departement WVG, waarin hij een stand van zaken biedt rond het inclusiebeleid van de Vlaamse overheid.
Persoonsvolgende financiering
Het hoofdstuk rond persoonsvolgende financiering opent met een gesprek met veranderingsmanager Jean-Pierre Van Baelen over de financiering van morgen. Daarna volgen er informatie en praktijkvoorbeelden uit de bredere Europese zorgcontext en een interview waarin u kan lezen wat gebruikers verwachten van persoonsvolgende financiering.
Vraaggestuurde zorg
Bij vraaggestuurde zorg ligt veel nadruk op werken met ondersteuningsplannen en hoe dit kan leiden tot meer vraagsturing. U kan er onder meer de ervaringen nalezen van De Hoeve, die via projecten als PGB en convenanten al een hele weg hebben afgelegd op dit vlak. Zij schetsen zowel de mogelijkheden als de beperkingen van vraagsturing vanuit hun concrete ervaringen. Daarna volgen enkele praktijkvoorbeelden van intersectorale samenwerking om een beter antwoord te kunnen bieden op specifieke zorgvragen.
Ondernemen
Het laatste thema ondernemen legt de focus op het uitgebreide concept ondernemen dat door de commissie ondernemen werd uitgewerkt. Dit concept bevat een uitgebreide en doordachte visie op wat ondernemen kan betekenen voor de zorgsector. U leest er ook enkele reflecties op dit concept vanuit de invalshoek van de vakbond, Voka, de gebruikers, het VAPH en de zorgsector zelf. Via een korte neerslag van de workshops wordt u geprikkeld om meer te willen weten over ondernemers in de zorg: wie zijn ze, wat doen ze en is dit dan zo anders als wat wij vandaag doen?
Publicatie bestellen

Deelnemers aan de studiedagen ontvingen één gratis exemplaar van deze publicatie.
Wie graag extra exemplaren ontvangt of niet kon deelnemen aan de studiedagen en toch graag op de hoogte blijft van de recente evoluties binnen de zorg, kan deze publicatie bestellen bij het Vlaams Welzijnsverbond aan 20 € per boek (studiedagen@vlaamswelzijnsverbond.be).

PROFESSIONEEL OMGAAN MET RISICO’S IN KINDEROPVANG EN JEUGDHULP
Dagelijks wordt er in Vlaanderen aan duizenden kinderen en minderjarigen kwaliteitsvolle zorg en opvang verstrekt. Het voorkomen van en omgaan met risico’s is een blijvend aandachtspunt voor professionele organisaties. Omdat organisaties én beroepskrachten alle ondersteuning verdienen bij de specifieke risico’s die het werken in deze sectoren nu eenmaal inhoudt, vonden we het op het Vlaams Welzijnsverbond noodzakelijk om een grondige en actuele juridische stand van zaken op te maken. Hiervoor konden we een beroep doen op gedegen academici en juristen, allen verbonden aan het Instituut voor Sociaal Recht (ISR) van de KU Leuven.
Een handboek
Op woensdag 10 oktober 2012 van 13.30 tot 17 uur lichten de auteurs de resultaten van hun onderzoek toe op een studienamiddag, ingericht door het Vlaams Welzijnsverbond. Er wordt achtereenvolgens stilgestaan bij de (veranderende) zorgcontext en de daaraan verbonden risico’s. Daarna wordt ingegaan op de burgerrechtelijke (onder meer contractuele en persoonlijke aansprakelijkheid, de bewijsproblematiek en schadevergoeding) en de strafrechtelijke aansprakelijkheid (grensoverschrijdend gedrag, schuldig hulpverzuim en beroepsgeheim). Ook deontologie, tuchtrecht, arbeids- en welzijnsrecht komen aan bod. Sprekers zijn Ellen Van Grunderbeek, Katrien Herbots en Johan Put. Na de uiteenzettingen is er kans tot vraagstelling en discussie. Op het einde van de studiedag krijgen alle deelnemers een exemplaar van het boek “Professioneel omgaan met risico’s”.
Praktische info
De studiedag gaat door op in de lokalen van het IC, Guimardstraat 1, te 1040 Brussel. Deelname kost 50 euro (25 euro voor leden van het Vlaams Welzijnsverbond), boek inbegrepen. Omwille van de capaciteit van de zaal kunnen er maximum 100 personen deelnemen. Snel inschrijven is dus de boodschap. Er kan alleen online ingeschreven worden via de website, tel. 02 511 44 70.

WIJ ZOEKEN ONTHAALOUDERS UIT LIMBURG!
Het Vlaams Welzijnsverbond organiseert voor de onthaalouders uit de provincie Limburg een startopleiding. Deze opleidingen gaan door op zaterdag 13 oktober, vrijdag 26 oktober en zaterdag 27 oktober 2012.
Programma
Op zaterdag 13 oktober 2012 staat het thema positief opvoeden centraal. Dit wordt ingeleid door Rik Bloemen. Hij is maatschappelijk werker en was 10 jaar werkzaam als directeur van het vertrouwenscentrum kindermishandeling te Hasselt. Hij vertelt ons over het belang van positief opvoeden. In de namiddag zal Mieke Verheyen ons iets bijbrengen over deontologie en het beroepsgeheim. Zij werkt bij vzw Een Regenboog en geeft reeds jaren vorming aan onthaalouders. Zij kent de sector door en door en geeft dan ook zeer gericht vorming aan startende onthaalouders over het belang van communicatie en samenwerking met ouders.
Op vrijdag 26 oktober 2012 worden twee thema’s behandeld, zijnde eerste hulp bij ongevallen en reanimatie bij baby’s en peuters, door Danny Martens. Hij heeft ervaring met het geven van vorming over EHBO en reanimatie bij baby’s en peuters. De theoretische toelichting wordt in praktijk gebracht tijdens de reanimatieoefening. Hij geeft ons ook een overzicht van de meest voorkomende kinderziekten. Danny Martens is als verpleger erkend door Kind & Gezin.
Op zaterdag 27 oktober 2012 staat het thema communicatie met ouders centraal. Deze cursus wordt gegeven door Maurits Wijsmans. Hij is docent en deskundige in gedrags- en opvoedingsproblemen aan de sociale school te Heverlee. Hij kent de sector goed en geeft zeer gericht opleiding. Hij is samen met Rik Prenen de auteur van het boek: ‘Praten met ouders’. Daarnaast wordt ook het thema sociale en emotionele ontwikkeling behandeld. Hij is coördinator van de ondersteuningscel VCLB Limburg, docent van de associatie KU Leuven en KH Limburg, afdeling orthopedagogie en lerarenopleiding.
Praktische info
De opleidingsmomenten starten allen om 9u en worden rond 16u afgerond. Ze gaan door in het cultureel centrum te Hasselt. De prijs bedraagt 100 euro voor leden van het Vlaams Welzijnsverbond en bedraagt 150 euro voor niet-leden van het Verbond.
INFO: Ellen Maris tel. 02 507 01 40

DAG VAN DE ZORG - SCHRIJF NU IN MET 10% KORTING
Zondag 17 maart 2013 vindt de tweede editie van de Dag van de Zorg plaats. Dag van de Zorg biedt mooie kansen voor een positieve beeldvorming, voor het aantrekken van nieuwe medewerkers en het overtuigen van jongeren van de troeven van de sector. Bovendien blijkt deelnemen aan Dag van de Zorg een uitstekende teambuilding te zijn, zo getuigen veel zorg- en welzijnsvoorzieningen.
Troeven
Dag van de Zorg heeft bovendien enkele nieuwe troeven die het concept nog versterken. Zo krijgen de deelnemers meer ruimte in het Dag van de Zorgmagazine dat verdeeld wordt via Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg. Er komen ook radiospots en reportages, dankzij de samenwerking met Radio 2. Ook de samenwerking met het onderwijs wordt verder uitgediept.
Alle informatie vindt u op www.dagvandezorg.be. Voor leden van het Vlaams Welzijnsverbond geldt tot 12 oktober 2012 een vroegboekkorting van 10% op de basisprijs!
INFO: www.dagvandezorg.be

DAG VAN DE SPIRITUELE ZORG
Onder impuls van de beroepsvereniging voor Katholieke pastores in de gezondheids- en welzijnszorg wordt op 15 oktober 2012 voor de eerste keer een ’dag van de spirituele zorg‘ georganiseerd.
Doel
Het is de bedoeling om in ziekenhuizen, voorzieningen voor ouderen- en gehandicaptenzorg en centra voor geestelijke gezondheidszorg het belang van spirituele zorg eens extra in de verf te zetten. Deze dag valt middenin de Maand van de Spiritualiteit (zie www.maandvandespiritualiteit.be).
Echtheid
De initiatiefnemers kozen voor deze oktobermaand het thema ’echtheid’. Spirituele zorg is immers een wezenlijk, ’echt’ onderdeel van de totaalzorg voor mensen! Als slogan koos de beroepsvereniging dan ook: “Believe it or not: spirituele zorg is ECHT!” Dit betekent dat spirituele zorg ‘echt’ werkt in de zorgverlening, dat het een verschil maakt. Het betekent ook dat men niet ‘gelovig’ moet zijn om beroep te doen op een spiritueel zorgverlener. Iedereen die wel eens (gedwongen) stilstaat bij de zin of onzin van wat hem of haar overkomt in het leven, kan baat hebben bij spirituele zorg.
In vzw De Bolster campus Zwalm (het vroegere Mariaheem) – een voorziening voor volwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking – wordt op 15 oktober 2012 een ‘spiritueel café’ georganiseerd. Alle medewerkers van deze voorziening zullen worden uitgenodigd om er een bezoekje te brengen. Gedurende tweemaal anderhalf uur worden ze er verwelkomd door de pastor en kunnen ze kennismaken met de manier waarop de pastorale zorg er georganiseerd wordt.
boeken rond pastoraal, zingeving, spiritualiteit en ethiek zullen er kunnen bekeken en uitgeleend worden. Bij een drankje kunnen ook ’zin-volle‘ wenskaarten (rond moed, rouw, troost,… maar ook advent en kerstmis) bekeken worden die, in samenwerking met Symposion, door de beroepsvereniging zullen uitgegeven worden. Deze kaarten kunnen ook besteld worden.
De beroepsvereniging wil van ’deze dag van de spirituele zorg’ een jaarlijkse traditie te maken, en hoopt in de toekomst ook samen te werken met collega-spiritueel-zorgverleners uit andere religies en levensbeschouwingen.
INFO: Anne Vandenhoeck, coördinator van de beroepsvereniging.

CERA AWARD: TECHNISCHE INNOVATIE IN DE SOCIAL-PROFITSECTOR
Cera Award motiveert studenten industrieel en burgerlijk ingenieur en technische bachelors om een technisch-wetenschappelijk eindwerk of een ontwerpopdracht aan te pakken in een social-profitorganisatie. Door de wisselwerking van technisch talent en sociale context ontstaan via Cera Award elk jaar prachtige samenwerkingen en sociale innovaties.Cera Award roept social-profitorganisaties op om projecten in te dienen. Laat ons u helpen!
Cera Award: innoveren met een hart! Doe mee!
Ga naar www.cera-award.be en dien uw technologisch of wetenschappelijk project online in. Projecten indienen kan vanaf 1 september 2012 tot 25 oktober 2012. Ten laatste eind januari 2013 weet u of uw project in aanmerking komt of niet.
Na de online-registratie kan u uw pagina zelf beheren en vorm geven op onze vernieuwde website. Een aantrekkelijke projectpagina vindt immers sneller zijn weg naar een student!
INFO: RVO-Society – Cera Award, tel. 016 28 80 07

DEZE MAAND IN HET TIJDSCHRIFT VOOR WELZIJNSWERK
Het septembernummer van het Tijdschrift voor Welzijnswerk (jg. 36, nr. 326, september 2012) bevat bijdragen over kwetsbaarheid voor eenzaamheid op latere leeftijd, over opvoedingsondersteuning, oriëntatie naar werk, leerpraktijken en menslievende zorg. Verder zijn er de rubrieken Lezerskring, Ethiek en zingeving, Kort genoteerd, Publicaties en Agenda.
Betrouwbare zorgrelaties
In het edito onderstreept Fons GEERTS het belang van betrouwbare zorgrelaties in de hulpverlening. Hiermee geeft hij al een voorzet voor de studiedag over Ethisch Advies nr. 7 van het Vlaams Welzijnsverbond over “continuïteit van zorgrelaties”.
Eenzaamheid
In het artikel “Oud en eenzaam? Kwetsbaarheid voor eenzaamheid op latere leeftijd” gaat Leen HEYLEN op zoek naar de factoren die ouderen kwetsbaar maken voor eenzaamheid en welke kenmerken gepaard gaan met een lager risico op eenzaamheid. Ze besluit met een aantal implicaties voor de aanpak van eenzaamheid.
Opvoedingsondersteuners
Opvoedingsondersteuners krijgen binnenkort een nieuwe regelgeving. In het artikel “Met opvoedingsondersteuners ‘op kamp’,” gaan Steven STRYNCKX en Nele TRAVERS “Op zoek naar nieuwe ankerpunten voor opvoedingsondersteuning”. Ze doen dit op basis van de resultaten van een dialoogmoment dat doorging op 8 juni 2012.
Mensen met een psychosociale kwetsbaarheid
Jobcentrum vzw is een centrum voor gespecialiseerde opleiding, begeleiding en bemiddeling (GOB) naar de arbeidsmarkt in Oostende, dat een specifiek aanbod ontwikkelde voor de groep mensen met een psychosociale kwetsbaarheid voor wie de stap naar de reguliere arbeidsmarkt via een opleiding of begeleiding te groot is. Christel WITGEERS licht een en ander toe in haar bijdrage: “OP-STAP. Een oriëntatie- en activeringsmodule naar werk op de reguliere arbeidsmarkt voor personen met een psychosociale kwetsbaarheid.”
Leerpraktijken
Op de Limburgse regionale stuurgroep Integrale jeugdhulp (IJH) zocht men een concept waarin het mogelijk werd voor medewerkers binnen de jeugdhulpverlening om ervaringen te delen rond gezamenlijke cliënten over de sectoren heen. Dit werd “Het Limburgse Project Leerpraktijken”, dat liep van 1 april 2011 tot 31 december 2011. Veerle UMANS licht het project toe en formuleert enkele evaluerende bemerkingen uit de praktijk.
Menslievende zorg
Tenslotte zetten we nog een boek in de kijker: “Menslievende zorg: management en kwaliteit”, een bundel met bijdragen van Nederlandse auteurs die wil aanzetten tot nadenken over wat ‘goede zorg’ is. Veerle DE CLEYN is recensent van dienst.
Info
Een los nummer van het Tijdschrift kost 6,36 euro en kan via mail besteld worden bij Sabine Van Kogelenberg. Voor inhoudelijke bijdragen neemt u contact op met Fons Geerts, tel. 02 507 01 29.

Colofon
De Facto is een gratis nieuwsbrief van het Vlaams Welzijnsverbond vzw en verschijnt minstens 10 maal per jaar.
Alle leden en andere geïnteresseerden kunnen inschrijven op deze elektronische nieuwsbrief en kunnen zich ook ten allen tijde uitschrijven door een mailtje te sturen naar onderstaand e-mailadres.
Eindredactie: Fanny De Langhe en Frank Cuyt
Verantwoordelijk uitgever: Jan Renders
Vlaams Welzijnsverbond, Guimardstraat 1, 1040 Brussel
Tel. 02 511 44 70, fax 02 513 85 14, e-mail: post@vlaamswelzijnsverbond.be