DE
FACTO
E-magazine De Facto, jg. 16, nr. 129, 27 oktober 2014
Zuiddag: één dag directeur van het Vlaams Welzijnsverbond15 jaar Vlaams Welzijnsverbond: dat verdient een feest!Meting van de kwaliteit van financiële rapportering in vzw'sTeamdag Vlaams Welzijnsverbond op 5 september 2014 te WintamResultaten bevraging sociale stagesSuccesvol samenwerken tussen organisatiesDag van de zorg op 15 maart 2015: schrijf nu in!Het Tijdschrift voor Welzijnswerk in september3D-stage stimuleert scholieren tot solidariteit en belangeloos engagement. Zorg mee voor 3D-stageplaatsen. Ook uw organisatie wint hierbij.HR-wijs: verzuimbeleid en waarderende benaderingArts in Society Award voor social profitorganisatiesColofon
ZUIDDAG: ÉÉN DAG DIRECTEUR VAN HET VLAAMS WELZIJNSVERBOND
Mijn naam is Khalil El Mabrouk, ik ben een leerling uit het vijfde wetenschappen wiskunde van het Koninklijk Atheneum Koekelberg. Onze school neemt dit jaar deel aan Zuiddag. Zuiddag is een organisatie voor en door jongeren. Ze stimuleert jongeren om wereldwijd samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Dit jaar zullen duizenden leerlingen over heel Vlaanderen voor één dag, op 16 oktober, niet naar school gaan en in de plaats ervan gaan werken voor een uniek theaterproject in Gaza.
Op zoek naar een job
Wij, als leerlingen, moesten op zoek gaan naar een job. Niet zomaar een job! Je droomjob of een job waarvan je denkt nooit de kans te zullen krijgen om het te beoefenen. Voor mij was het al duidelijk. Aangezien ik een wetenschappelijk richting volg en van plan ben om de medische wereld in te dringen, lijkt het me heel onwaarschijnlijk dat ik ooit directeur zal worden. Maar ik wil wel van dichtbij zien hoe de dag van een directeur eruit ziet en wat hij allemaal moet doen.
En daar stond het dan, één dag directeur zijn bij het Vlaams Welzijnsverbond. Het klonk heel vreemd voor mij, ik wist niet wat het Vlaams Welzijnsverbond is. Maar één ding verstond ik wel, directeur. Ik heb dan onmiddellijk gesolliciteerd in de hoop dat ik aangenomen zou worden. En met succes, ik mocht een hele dag meelopen met meneer Frank Cuyt, de algemene directeur van het Vlaams Welzijnsverbond. Het was een hele eer voor mij!
Na een halfuurtje uitleg van de office manager, Kristof Diddens, ben ik heel veel te weten gekomen over het Vlaams Welzijnsverbond en haar sectoren. Nadien ging ik op pad met de directeur naar de eerste vergadering. Meevolgen was niet makkelijk, maar ik kwam toch te weten wat VAP-dagen zijn en de eraan gelinkte problemen voor de werkgevers. Rond de middag zijn we naar de tweede vergadering vertrokken. Dit was helemaal anders, in theorie niets te maken met de vorige, maar het bleef interessant om te zien wat er zich allemaal achter de schermen afspeelt.
Vandaag was voor mij een onvergetelijke ervaring! Het was ook een hele eer om met meneer Frank Cuyt één dag door te brengen. Ik ben in één dag tijd heel veel te weten gekomen over de werking van het Vlaams Welzijnsverbond en ook de dagindeling van een algemene directeur. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat directeur zijn geen gemakkelijk karweitje is! Zelfs geen tijd voor een middagpauze!
Khalil El Mabrouk

15 JAAR VLAAMS WELZIJNSVERBOND: DAT VERDIENT EEN FEEST!
Om de 15e verjaardag van het Vlaams Welzijnsverbond te vieren, organiseren we op 27 november in de KVS te Brussel een groot ledenfeest.
Uitnodiging
Héél wat voorzieningen hebben hun beste beentje voorgezet om op die dag met hun talenten naar Brussel te komen. Het zal een feest worden van begin tot einde met muziek, film, dans, beeld- en schilderkunst en nog zoveel meer. Hebt u reeds een persoonlijke mail gekregen met de uitnodiging, twijfel dan niet om u in te schrijven. De plaatsen zijn beperkt. Kreeg u nog geen mail, dan ontvangt u deze eerstdaags in je mailbox. De opbrengst van het inkomgelden gaat integraal naar Music for Life.
We verwelkomen u graag op 27 november om 14u.
INFO: Kristof Diddens, 02 507 01 37

METING VAN DE KWALITEIT VAN FINANCIËLE RAPPORTERING IN VZW’S
In het kader van een masterproef binnen de opleiding handelswetenschappen aan de Hogeschool Universiteit Brussel werd de kwaliteit van de financiële rapportering van vzw’s binnen de welzijnssector onderzocht.
Bedrijfsproject
Het Vlaams Welzijnsverbond diende voor het academiejaar 2013-2014 een bedrijfsproject in bij de faculteit economie en bedrijfswetenschappen aan de Hogeschool Universiteit Brussel. Elliot Van Tricht, student in de richting master handelswetenschappen optie accountancy, onderzocht de kwaliteit van de financiële rapportering in vzw’s. Hiervoor werd een steekproef van bijna 100 bij het Vlaams Welzijnsverbond aangesloten vzw’s willekeurig samengesteld. Als basis voor dit onderzoek werd geput uit de gegevens bij de balanscentrale van de Nationale Bank.
Literatuurstudie
Op basis van een literatuurstudie werden een aantal variabelen geselecteerd, waarvoor de invloed op de financiële rapportering werd onderzocht. De invloed van de volgende variabelen met bijhorende hypothesen werd nagegaan:
-
De subsidiëringsgraad, gemeten als het aandeel van de overheidssubsidies binnen de totale opbrengsten: Aan het verkrijgen van subsidies zijn meestal rapporteringsverplichtingen verbonden. De verwachting is dan ook dat er een positief verband is tussen de subsidiëringsgraad en de kwaliteit van de financiële rapportering.
-
De schuldgraad, gemeten door het vreemd vermogen te delen door het balanstotaal: Ook hier wordt een positief verband verwacht, aangezien externe financiering pas zal worden toegestaan bij een goede financiële rapportering.
-
De giften, als aandeel binnen de totale opbrengsten: Privépersonen die giften doen stellen hiervoor veelal geen hogere eisen aan de kwaliteit van de financiële rapportering. De verwachting is daarom dat het aandeel giften de kwaliteit van de rapportering niet beïnvloedt.
-
Audit: Er wordt een betere kwaliteit van de financiële rapportering verwacht indien een vzw hiervoor beroep heeft gedaan op de diensten van een auditor.
-
Deelname aan de financiële analyse van het Vlaams Welzijnsverbond: Indien vzw’s op vrijwillige basis deelnemen aan de financiële analyse van het Vlaams Welzijnsverbond en hiervoor een boekhouding voeren volgens de handleiding uniforme boekhouding, verwachten we een betere kwaliteit van de financiële rapportering.
Resultaten
Uit een statistische analyse komt naar voor dat de subsidiëringsgraad en het beroep doen op een auditor een significant positieve invloed hebben op de kwaliteit van de financiële rapportering. De schuldgraad en een deelname aan de eigen financiële analyse blijken geen duidelijke invloed te hebben. Het aandeel van de giften heeft dan weer een negatieve invloed op de kwaliteit van de financiële rapportering.
Op basis van een analyse van de geselecteerde jaarrekeningen werd vastgesteld dat de vzw’s in grote lijnen voldoen aan de geldende rapporteringsverplichtingen. Enkele problemen worden vastgesteld bij het tijdig goedkeuren en neerleggen van de jaarrekening, bij het vermelden van de waarderingsregels én bij het verschaffen van detailinformatie in de toelichting bij de jaarrekening over de rubriek lidgeld, schenkingen, legaten en subsidies.
INFO: Steven De Looze, 02 507 01 22

TEAMDAG VLAAMS WELZIJNSVERBOND OP 5 SEPTEMBER 2014 TE WINTAM
Naar jaarlijkse gewoonte vond ook dit jaar op de eerste vrijdag van september onze teamdag plaats.
Helpende handen
Plaats van afspraak was Huize Eyckerheyde in Wintam (Bornem). Na een warm ontvangst door directeur Dirk De Mulder en zijn team kregen we een korte uitleg over het verleden en het heden van de voorziening. Nadien werden we in drie groepjes verdeeld. Een eerste groepje ging samen met enkele bewoners op pad door Wintam voor een mooie wandeling op deze nazomerse dag. Een andere groep mocht samen met de ergotherapeuten en de bewoners op het springkasteel. De laatste groep kreeg de opdracht om de handen van enkele bewoners te verzorgen en de nagels te lakken. In het begin was dit een beetje onwennig, maar door de glimlach van de bewoners ging dit snel over.
Na een leuke voormiddag met nog meer bewondering voor de medewerkers, gingen we naar de volgende verrassing. Een van de collega’s had thuis alles voorzien om pizza te maken. Deze werden gesmaakt en er werd duchtig nagepraat over de voormiddag.
In de namiddag gingen we de sportieve toer op, met een fietstocht langs de mooiste stukjes van Klein-Brabant om uiteindelijk terug te keren naar Wintam en de dag af te sluiten op een plaatselijk terrasje.
INFO: Kristof Diddens, 02 507 01 37

RESULTATEN BEVRAGING SOCIALE STAGES
Samen met het VSKO heeft het Vlaams Welzijnsverbond een bevraging uitgevoerd bij haar leden. De voorzieningen werden bevraagd over hun ervaring met sociale stages.
Algemeen
Het VSKO definieert sociale stages als volgt: “Een sociale stage heeft als hoofddoelstelling de wederzijdse ontmoeting van leerlingen met leerlingen van andere doelgroepen of met jongeren en volwassenen met wie ze spontaan minder in contact komen. Het accent ligt hier op het ‘samen zijn’, op het leren kennen en waarderen van de ander. Soms is het aangewezen een gratuite dienst te verlenen.”
We focussen ons hierbij op voorzieningen binnen de welzijnssector en de relatie met de leerlingen en de scholen.
Bevraging
Er deden 65 voorzieningen mee aan de bevraging, waarvan er zo’n 47 uit de sector OPH afkomstig zijn. 8 voorzieningen uit de sector BJB, 4 uit de sector gezinsondersteuning en 6 uit de kinderopvang deden mee. Zo’n 49 voorzieningen aangeven te werken met sociale stages.
De meeste voorzieningen ontvangen zo’n 2 à 5 keer per jaar enkele leerlingen en daarbij gaat het vaak om maximum 5 scholen.
Wat betreft de tijdsinvestering per school voor de voorziening, valt op dat de men 1 of meerdere dagen binnen de schooluren hiermee bezig is.
De activiteiten waaraan de leerlingen deelnemen binnen de voorziening zijn zeer divers. We geven hier een greep van de vele antwoorden. De leerlingen worden vaak betrokken in het organiseren van activiteiten voor de doelgroep, ze sluiten aan bij de leefgroep, ze helpen in de ateliers, zorgen voor technische en logistieke ondersteuning,…
Meestal bereidt een leerkracht op school de leerling voor, maar dit gebeurt vaak in combinatie met een personeelslid aan het begin van de sociale stage. Tijdens hun stage worden de jongeren meestal begeleid door een personeelslid van de eigen voorziening.
Er werd eveneens gepeild naar de meerwaarde voor de leerling alsook voor de voorziening. Wat de leerlingen betreft denken de voorzieningen dat de meerwaarde erin bestaat dat ze kennismaken met een relatief onbekende doelgroep. Voorts krijgen ze op die manier voeling met de sector, wat een eventuele latere studiekeuze kan beïnvloeden. Meerwaarde voor de voorziening is vnl. extra hulp, een nieuwe/frisse kijk op de dingen, nieuwe contacten voor de bewoners, extra dynamiek, …
Wanneer gepeild wordt naar de reacties van de gebruikers op de aanwezigheid van de leerlingen, dan merken we zowel positieve als minder positieve reacties. Blijkbaar hangt veel af van de doelgroep en moet dat op voorhand goed ingeschat worden.
Voorts worden nog enkele suggesties gedaan vanuit de voorzieningen aan de scholen met wat volgens hen de perfecte sociale stage is, alsook worden enkele knelpunten aangegeven. Vaak zijn we dat voorbereiding, communicatie en tijd cruciale elementen zijn.
INFO: Fanny De Langhe, 02 507 01 39

SUCCESVOL SAMENWERKEN TUSSEN ORGANISATIES
Netwerksamenwerking is een complex samenspel tussen organisatie, individu en het netwerk. Van initiatiefnemer, trekker of deelnemer van samenwerkingsverbanden wordt veel verwacht. Daarom richt Pronet drie vormingsdagen in, waarbij ingezoomd wordt op basisinzichten rond samenwerken en waar actief aan de slag gegaan wordt met samenwerkingstools die ontwikkeld zijn op basis van praktijkgebaseerd wetenschappelijk onderzoek.
Ervaringsgericht werken
Theorie en praktijk wisselen elkaar af. Ervaringsgericht werken staat voorop en de inbreng van eigen ervaringen en cases is uitdrukkelijk ingebouwd in het programma onder leiding van Veerle Opstaele en Sammy Vienne.
Deze vorming gaat door op de donderdagen 6 en 20 november en 11 december, telkens van 9.30 tot 16.30 uur op de Campus Sint-Anna van de Arteveldehogeschool te Gent. De vorming wordt herhaald in het voorjaar van 2015. Deelname kost 380 euro.
INFO: www.arteveldehogeschool.be, 09 234 94 43

DAG VAN DE ZORG OP 15 MAART 2015: SCHRIJF NU IN!
De inschrijvingen voor Dag van de Zorg zijn volop aan de gang. Zorg- en welzijnsvoorzieningen en scholen schrijven zich in voor de 4de editie van de Dag van de Zorg op zondag 15 maart 2015.
Schrijf u nu in!
98% van de 170 organisaties die vorig jaar deelnamen gaven aan dat ze tevreden waren over het aantal bezoekers die over de vloer kwamen. Ze bereikten zelfs een ander publiek dan op hun gewone opendeurdagen. De redenen waarom organisaties deelnemen is divers: sollicitanten en medewerkers aantrekken; naambekendheid en imago; mensen informeren en wegwijs maken: positieve beeldvorming van de sector; contact met ‘klanten’ en ‘potentiële klanten’.
We laten één van onze leden die deelnam vorig jaar aan het woord:
“Eenmaal de ludieke actie was uitgedacht, heb ik de pers bestookt met mailtjes en telefoons. En met resultaat. Verschillende kranten waren op het appèl. Ook de regionale televisie maakte een reportage, niet alleen over de ludieke actie, maar ook over de werking van De Tandem. Naar aanleiding van die reportage hebben we verschillende reacties gekregen, onder meer van mensen die op zoek waren naar thuisbegeleiding. De pers inzetten werkt dus wel degelijk, maar je moet er tijd en energie in steken. Je moet opvallen tussen al de rest. Dat vergt creativiteit en opvolging, maar het loont de moeite, zeker voor kleine organisaties met beperkte middelen.”
Wil u er ook bij zijn in 2015, schrijf dan vandaag nog in via de website.
Wie graag meer informatie wil kan terecht bij karlien@dagvandezorg.be of 09/2240684.
Startdagen
Ook dit jaar worden de deelnemers aan Dag van de Zorg verwelkomt op een boeiende startdag met tal van tips, goede praktijkverhalen en do’s en don’ts. De deelnemers ontmoeten en inspireren er elkaar. De startdagen vinden plaats op:
- maandag 17 november in Gent
- dinsdag 18 november in Mechelen
Dag van de Zorg: meer dan opendeur alleen!
Van 9 tot 15 maart 2015 gaat er een week van de Zorg vooraf aan de Dag van de Zorg. Gedurende deze week worden heel wat acties genomen rond het thema ‘Maak een hart voor de zorg’. De campagne wordt ondersteund door radio en TV.
Op 10 maart 2015 vindt een Dag van de Zorgcongres plaats met als thema: de dynamiek tussen empathie en innovaties in de zorg. Het congres met als titel ‘Angels & Robots’ vindt plaats in KBC Havenlaan te Brussel en is gratis voor de deelnemers aan de vierde editie Dag van de Zorg.
INFO: Linda Beirens, 02 507 01 31

HET TIJDSCHRIFT VOOR WELZIJNSWERK IN SEPTEMBER
In het septembernummer van het Tijdschrift voor Welzijnswerk (jg. 38, nr. 342, september 2014) zijn er bijdragen over zorggarantie, thuisbegeleiding, narratieve zorg en relatieondersteuning, naast de gewone rubrieken.
Snoeien?
“Snoeien om te groeien?”, is de titel van het edito van Fons GEERTS. Geschreven in de woelige periode voor de septemberverklaring, waar het nog de vraag was of de besparingen in onze sectoren harder zouden doorwegen dan de nieuwe investeringen…
Zorggarantie
In een eerste bijdrage staan Frank CUYT en Diane SERNEELS van het Vlaams Welzijnsverbond stil bij de “Zorggarantie voor personen met een handicap.” Zij vinden dit een logisch gevolg van het decreet persoonsvolgende financiering en – dus – de volgende prioriteit voor de Vlaamse regering! Een met eigen cijfers onderbouwd pleidooi.
Thuisbegeleiding
Daarna is het de beurt aan een onderzoek van Tim STROOBANTS, Johan VANDERFAEILLIE en Caroline ANDRIES over de “Beoogde doelgroep van kortdurende thuisbegeleiding binnen de Bijzondere Jeugdbijstand”. Er blijkt in de praktijk nogal wat verschil te zijn. Ze vragen zich dan ook af of die aflijning een schot in de roos is, of te veel in het wilde weg gebeurt.
Levensverhaal
De derde bijdrage zoomt in op een project van het ouderenteam van het CGG Brussel-Oost over “Narratieve zorg voor kwetsbare ouderen”. In dit artikel gaan Cindy DUBOIS, Nele SPRUYTTE en Chantal VAN AUDENHOVE in op de achtergrond van de interventie Narratieve Zorg en de resultaten van hun zoektocht naar het competentieprofiel van de levensverhaalschrijvers.
Relatieondersteuning
Als duurzame relaties essentieel zijn voor het welzijn van individuen, dan moet de overheid partnerrelaties ook ondersteunen, stelt Kathleen EMMERY in haar bijdrage. Door het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen werd het relatieondersteunend aanbod in Vlaanderen en Brussel in kaart gebracht, er werd inspiratie gezocht in buitenlandse praktijken en een aantal pistes geformuleerd om de drempel naar ondersteuning van partnerrelaties te verlagen.
Rubrieken
Verder plaatsen we een bespreking door Steven EERDEKENS van het boek “Verzorgingssociologie. Visies op samenleven en zorg” van Willem Visser (Uitgeverij Coutinho) in de kijker. Daarna volgen nog de gewone rubrieken Lezerskring, Ethiek en zingeving, Kort genoteerd, Publicaties en Agenda.
Info
Een los nummer van het Tijdschrift kost 7,01 euro en kan via mail besteld worden bij Sabine Van Kogelenberg, 02 507 01 33. Voor inhoudelijke bijdragen neemt u contact op met Fons Geerts, 02 507 01 29.

3D-STAGE STIMULEERT SCHOLIEREN TOT SOLIDARITEIT EN BELANGELOOS ENGAGEMENT. ZORG MEE VOOR 3D-STAGEPLAATSEN. OOK UW ORGANISATIE WINT HIERBIJ.
Dit schooljaar starten in gans Vlaanderen 18 scholen met het organiseren van 3D-stages. U ontvangt deze oproep omdat binnenkort ook in uw regio scholieren op zoek gaan naar een 3D-stageplaats. Het Vlaams Welzijnsverbond ondersteunt graag mee deze oproep.
3D-stage in het kort
3D staat voor Denken, Doen en een extra Derde ‘maatschappelijke’ dimensie. Voor deze eerste 3D-editie zullen scholieren tussen 15 en 20 jaar zich tussen 1 januari en 31 maart 2015 gedurende zo’n 30 uur onbetaald inzetten in sectoren zoals zorg en welzijn, jeugdwerk, duurzaamheid, natuur en milieu, diversiteit, mensenrechten, gelijke kansen, democratie en politiek, sociaal-cultureel werk, Noord-Zuid, …
Scholieren kunnen als 3D-stage helpen bij kinderopvang, meedraaien in voorzieningen voor mensen met een handicap, een boodschappendienst opzetten voor ouderen en zieken, mee campagne voeren rond maatschappelijke thema’s…
Al doende maken deze jonge burgers kennis met maatschappelijke initiatieven en organisaties uit hun directe omgeving. Deze ervaring verrijkt hun blik op de wereld en ze leren zich als actieve burgers belangeloos inzetten. De school omkadert en ondersteunt hen in dit leerproces. Vanuit de school geldt de 3D-stage als extramurosactiviteit, wat maakt dat leerlingen verzekerd zijn. Een 3D-stage helpt jongeren zich te oriënteren op de samenleving, staat los van hun beroepsopleiding, vindt plaats in een niet-commerciële context en is steeds onbetaald. De 3D-stage is dus iets anders dan de gekende beroepsstage uit TSO en BSO.
3D-stage bouwt voort op sociale stage
De 3D-stage inspireert zich op succesvolle modellen zoals de maatschappelijke stage uit Nederland en de sociale stage in Vlaanderen. Een aantal zorg- en welzijnsorganisaties heeft reeds kennis mogen maken met sociale stage en ervaart dit positief, zo bleek afgelopen zomer uit een bevraging van het Vlaams Welzijnsverbond bij haar leden.
Waar de sociale stage vooral binnen het katholieke net leefde, is nu de bedoeling om het 3D-concept de komende jaren stevig op de Vlaamse kaart te zetten door het open te gooien naar alle onderwijsnetten, en intensiever toonaangevende partners te betrekken uit jeugdwerk en samenleving. Uiteraard is VSKO zeer nauw betrokken in dit verhaal.
De 3D-pilooteditie is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting/Belvue, in nauwe samenwerking met VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten), Socius, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, Vlaamse Scholierenkoepel, De Ambrassade, en de verschillende onderwijsnetten en -koepels. Vlaams Welzijnsverbond en Zorgnet Vlaanderen ondersteunen dit initiatief door mee deze 3D-stage onder aandacht van haar leden te brengen.
Ook uw organisatie wint bij een 3D-stage
In Nederland blijkt dat 1 op 5 scholieren na zijn maatschappelijke stage in de organisatie aan de slag ging als vrijwilliger. Evenveel scholieren overwegen dit. In tijden waarin er veel wordt gepraat over het vermaatschappelijken van de zorg, en talrijke organisaties hun vrijwilligerswerking willen verjongen, biedt de 3D-stage dus een concreet en hoopvol langetermijnperspectief. Jong geleerd is oud gedaan!
Naast helpende handen vormen de frisse blik en nieuwe energie van 3D-jongeren allicht ook een verrijking voor uw personeel, vrijwilligers of publiek.
De 3D-stage biedt een unieke kans om bijkomende bruggen te slaan met de lokale schoolgemeenschap en het netwerk van uw organisatie uit te breiden (bvb. via de ouders).
Deelname kan ook helpen de zichtbaarheid en het imago van uw organisatie en sector te versterken.
Welke scholen zoeken 3D-stageplaatsen?
Tussen 1 januari en 31 maart 2015 zoeken duizend scholieren uit BSO, TSO en ASO een 3D-stageplaats in de regio’s Antwerpen (P.I. Sint-Godelieve), Asse (KA Vijverbeek), Bornem (atheneum Klein-Brabant – editie 2015-16), Berchem (Koninklijk Atheneum), Eeklo (College OLV-Ten-Doorn), Hasselt (Technisch Instituut Heilig Hart), Herentals (Kosh Campus Scheppersstraat), Herk-de-Stad (Sint-Martinusscholen), Kortrijk (Guldensporencollege Campus Kaai), Lokeren (Atheneum), Merksem (Stedelijk Lyceum), Nieuwpoort/Diksmuide (MSGO! De Vierboete), Oudenaarde (Bernarduscollege), Sint-Amandsberg (Sint-Janscollege), Vilvoorde (Technologisch Onderwijs – Technov), Wetteren (Sint Gertrudiscollege), Wilrijk (Sint-Ursuala-Instituut) en Zottegem (Koninklijk Atheneum).
Hoe kan u deelnemen?
Is uw organisatie actief in één van bovenstaande regio’s? Dan kan ook u dit schooljaar 3D-stageplaatsen aanbieden.
Op www.3dstage.be leest u wat deelname precies inhoudt. U vindt er praktische richtlijnen en tips, getuigenissen en een modelovereenkomst.
Inschrijven gebeurt heel eenvoudig via www.3dstage.be. We bezorgen uw gegevens vervolgens aan de coördinerende leerkrachten uit uw stad of gemeente. Vice versa krijgt u eveneens hun contactgegevens. Op die manier kan u verder met de leerkrachten concrete afspraken maken.
INFO: Mieke Desmedt, 02 545 08 01

HR-WIJS: VERZUIMBELEID EN WAARDERENDE BENADERING
Hoe kom je tot een goed verzuimbeleid? En hoe kan de waarderende benadering een nieuwe wind door je organisatie betekenen? Ontdek het op de volgende HRwijs inspiratiesessie. Een ervaren spreker leidt elk thema in. Praktijkvoorbeelden uit kleine vzw’s maken het concreet.
Werken aan een doordacht verzuimbeleid
Aandacht voor zieke medewerkers maakt integraal deel uit van een doordacht personeels- en welzijnsbeleid. Met een doordachte visie, een aangepast arbeidsreglement met afspraken en een constructieve overlegcultuur in je organisatie geraak je al een heel eind.
Marthe Verjans, preventieadviseur psychosociale aspecten bij IDEWE, leidt het thema in. Heidi Poelmans, verantwoordelijke van kinderdagverblijf De Slabbertjes en Stijn Paesmans, Adjunct-directeur van Welzijnsregio Noord-Limburg, maken de link naar de praktijk.
De waarderende benadering: een nieuwe wind door je organisatie
Wat is de waarderende benadering? En wat is de rol ervan bij veranderingsprocessen, loopbaancoaching of de ontwikkeling van medewerkers?
In deze namiddagsessie leidt Erwin De bruyn, directeur van Stebo, het thema in. Hij gaat dieper in op de algemene principes van de waarderende benadering en illustreert een aantal toepassingen ervan. Daarna toont Tine Vandaele, directeur van kinderdagverblijf ‘t Optimistje, hoe je als kleine organisatie met de waarderende benadering aan de slag kan gaan.
Praktisch
-
inspiratiesessie voor stafmedewerkers en directies van kleine vzw’s
-
13 november 2014 van 9u30 tot 16u15
-
Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Lakensestraat 146, 1000 Brussel
-
75 euro, broodjeslunch inbegrepen
-
inschrijven via www.hrwijs.be
HRwijs, het aanbod van Verso voor starters in HR, organiseert deze inspiratiesessies i.s.m. HR Square, het netwerk voor arbeidsrelaties en personeelsbeleid.
INFO: Pieter Vleugels of 0499 37 39 83

ARTS IN SOCIETY AWARD VOOR SOCIAL PROFITORGANISATIES
Cera en LUCA School of Arts willen social profitorganisaties en alumni en masterstudenten van verschillende kunstdisciplines samen een kunstproject laten ontwikkelen, dat aan een maatschappelijke uitdaging beantwoordt. De winnaars van de Arts in Society Award krijgen tot 1000 euro werkingsbudget om samen met (een) jonge kunstenaar(s) een project te realiseren. De uitwerking van het kunstproject of -proces moet een leerervaring zijn voor zowel de social profitorganisatie als voor de kunstenaar(s); er moet een samenwerking zijn tussen de kunstenaar(s) en de doelgroep van de social profitorganisatie; de realisatie of het traject moet haalbaar zijn, en het biedt een duurzaam antwoord op een geformuleerde uitdaging.
Kunst voor iedereen
Is jullie social profitorganisatie benieuwd naar de verfrissende en vernieuwende blik van een of meerdere jonge kunstenaars van LUCA School of arts? Zien jullie kansen om bijzondere doelgroepen uit de samenleving (zoals mensen in armoede, ouderen, personen met een beperking, kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties) te verbinden en te versterken met en door kunst? Je vindt meer info en het deelnemingsformulier op onderstaande websites.
De aanvraag moet ingediend worden tegen 31 oktober 2014. Op 20 november 2014 stellen Cera en LUCA School of Arts de deelnemers aan elkaar voor tijdens een meet-and-greet-event. Daar worden de teams gevormd en de projecten geconcretiseerd met de hulp van een coach en budgettair uitgewerkt. Op 19 december 2014 ontvangen Cera en LUCA School of Arts de definitieve projectvoorstellen. Op 15 januari 2015 beslist de jury welke projecten in aanmerking komen. De jury bestaat uit experten uit de social profitsector en de kunstwereld. Ze selecteren 8 à 12 projecten in Vlaanderen en Brussel. Vanaf 1 februari 2015 start de uitvoering van de gekozen projecten. Tijdens de uitvoering van het project komt Cera op bezoek en krijgen de kunstenaars coaching vanuit LUCA School of Arts. In oktober 2015 sluiten we deze projectoproep af met een feestelijke prijsuitreiking en een voorstelling van de realisaties en trajecten.
INFO: www.cera.be of www.luca-arts.be

Colofon
De Facto is een gratis nieuwsbrief van het Vlaams Welzijnsverbond vzw en verschijnt minstens 10 maal per jaar.
Alle leden en andere geïnteresseerden kunnen inschrijven op deze elektronische nieuwsbrief en kunnen zich ook ten allen tijde uitschrijven door een mailtje te sturen naar onderstaand e-mailadres.
Eindredactie: Fanny De Langhe en Frank Cuyt
Verantwoordelijk uitgever: Jan Renders
Vlaams Welzijnsverbond, Guimardstraat 1, 1040 Brussel
Tel. 02 511 44 70, fax 02 513 85 14, e-mail: post@vlaamswelzijnsverbond.be