Deel je kennis over verzwaarde dekens!

Printervriendelijke versiePDF version

Beste zorggebruiker, mantelzorger of zorgverlener,

Gebruik jij een verzwaard deken (voor jezelf of als mantelzorger of professionele zorgverlener) of heb je dat ooit gebruikt? Dan zijn jouw ervaringen goud waard!

Heb je nog nooit een verzwaard deken gebruikt maar ken je iemand die het wel gebruikt? Verspreid dit bericht dan gerust verder.

Verzwaard deken?

Een verzwaard deken of verzwaringsdeken is een deken dat zwaarder is dan een klassiek deken (de naam zegt het zelf). Het is een toepassing van het principe van ‘diepe druk’. Verzwaarde dekens worden ingezet in talrijke thuissituaties en in zorgvoorzieningen voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld als routine, bij lichamelijke onrust, angst, spierspasmen en zoveel meer.

Nood aan kennis

Verzwaarde dekens worden regelmatig ingezet maar er is nauwelijks kennis beschikbaar over hun werkzaamheid en correct gebruik (welke effecten hebben ze? hoe vaak te gebruiken, wanneer wel/niet, bij wie,…?). Daarom zette Stijn vzw (waaronder Sint Oda) samen met Thomas More, de Liga Autisme Vlaanderen, de KU Leuven en Multiplus een onderzoek op. Naast een literatuuronderzoek willen we met een bevraging de kennis en ervaringen in de sector bundelen om ze vervolgens opnieuw te delen.

Doelgroep?

We richten ons op de brede groep van

  • personen met een beperking (verstandelijke en/of fysieke beperking, NAH, …)
  • personen met een autismespectrumstoornis
  • personen met gedrags –of emotionele problemen
  • ouderen

Bijdragen aan de kennis?

Wil jij jouw ervaringen met verzwaarde dekens delen? Super!

Via onderstaande link of QR code kan je deelnemen aan het onderzoek.

https://forms.office.com/r/4VZwQ64Vu1

Invullen duurt (afhankelijk van je ervaring) ongeveer 10 à 15 minuten.

Stel het invullen liefst niet te lang uit. Van uitstel… J

Via deze link kan je opvolgen tot wanneer precies je nog kan invullen.

Wordt vervolgd!

We focussen in deze bevraging specifiek op verzwaarde DEKENS. Andere toepassingen van diepe druk zoals verzwaringskussens, verzwaarde vesten, drukvesten, enz. komen in een andere bevraging aan bod. De uitnodiging hiervoor volgt binnen enkele weken.

Heb je vragen over dit onderzoek? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Ben Schouten (onderzoek@cc.stijn.be; 013 35 98 33).

Alvast hartelijk bedankt voor je input!