Contactpersoon:

De Keyzer Ann
adekeyzer@zorgsaam.be
016/20 46 60

Download alle bestanden:

BrochureZS_Najaar18_pc.pdf Download alle bestanden
 

Intimiteit en seksualiteit bij ouderen in een zorgcontext

Printervriendelijke versiePDF version

Chris Lomme schitterde enkele jaren geleden op haar 76ste in een film over liefde en seksualiteit op latere leeftijd. Een mooie film die beweert dat oudere mensen nog evengoed nood hebben aan intimiteit en seksualiteit. Maar klopt dit wel? Hoe zit het met het verlangen naar intimiteit en seksualiteit bij de gemiddelde 75 plusser? Welke invloed hebben leeftijd, gezondheid, sociale context en beeldvorming?

Iedere zorgverlener zal minstens enkele keren in zijn/haar loopbaan in aanraking komen met dit thema. Hoe reageer je als je Fons in het bed van Chadia terug vindt. En wat met Nora en Monique, die plots heel intiem met elkaar omgaan? Hoever mogen de plagerijtjes van Emerico gaan, en hoe ga je om met de man van Francine die zichzelf betast? Hoe reageer je wanneer Vera je vraagt een vibrator voor haar te kopen?

Als zorgverlener thuis of in een residentiële setting, zorg je voor de zorgvrager in zijn of haar totaliteit en daar hoort aandacht bij voor intimiteit en seksualiteit. Maar hoe ver kan dat gaan en waar liggen de grenzen? Hoe reageer je als er grenzen overschreden worden? Hoe ga je als team en instelling om met dit thema? Vanuit casussen en vragen van de deelnemers gaan we op zoek naar krijtlijnen en handvaten.

24 september 2018 van 09u30 tot 16u30
Engelenburcht, Kruineikestraat 5, 3150 Tildonk
Begeleiding: Ellen Vandenbroeck, educatieve medewerker Zorg-Saam
€ 100 (€ 90 cursusgeld + € 10 catering)

Voor deze vorming kunnen KMO’s en vrije beroepen gebruik maken van de KMO portefeuille.