Hechtingsstoornissen - Gent, 25 september

Printervriendelijke versiePDF version

Steeds meer worden hulpverleners en leerkrachten geconfronteerd met kinderen met moeilijk en uitdagend gedrag. De hechtingstheorie kan een kader bieden om grensaftastend gedrag bij kinderen met een hechtingsstoornis beter te begrijpen. Vroeger werd er gesproken over ‘bodemloze kinderen’, maar tegenwoordig gebruikt men de term ‘reactieve hechtingsstoornis’.

Deze ernstige psychische aandoening wordt in de DSM-V ondergebracht bij de trauma- en stress-gerelateerde stoornissen en heeft als belangrijkste kenmerk het gebrek aan een aangepaste emotionele hechting aan één of meerdere verzorgers. Een onveilige hechting ligt aan de basis van het problematische gedrag. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee subtypes, het geremde type (gedraagt zich voornamelijk teruggetrokken en wantrouwig) en het ontremde type (maakt weinig differentiatie tussen personen).

Lesgever: Maaike De Corel, licentiaat orthopedagogische wetenschappen (Universiteit Gent) en systeemtherapeut, werkzaam in BuLO Sint-Jozef te Gent

Info:
https://agenda.vormingscentrumguislain.be/20190925-02-folder-hechtingsst...

Inschrijven:
https://agenda.vormingscentrumguislain.be/20190925-02-inschrijving-hecht...