Contactpersoon:

/ /
pieter.vermeiren@sig-net.be
/
 

Een opleiding ICF voor toekomstige casemanagers Zorg (i.k.v. Werk- en zorgtrajecten)

Printervriendelijke versiePDF version

Werk- en zorgtrajecten - Casemanager zorg

 

Bij de activeringstrajecten gaat het om kortstondige werk- en zorgtrajecten van maximaal 18 maanden om mensen met een medische, mentale, psychische, psychiatrische en/of sociale problematiek (MMPPS) een duwtje in de rug te geven, op weg naar betaald werk. Een casemanager Zorg en een casemanager Werk tekenen het traject uit samen met de cliënt. Een netwerk van dienstverleners voert het uit.

Om een mandaat als casemanager Zorg aan te vragen bij  het Departement WVG zal u als voorziening onder meer moeten beschikken over personeel met kennis van ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health). Op de website van het Departement WVG geven we aan welke kennis van ICF hiervoor volstaat. Als u nog geen personeelslid hebt met kennis van ICF, kan deze in april en mei 2018 een opleidingsdag ICF volgen, georganiseerd door SIG vzw. Er wordt in elke provincie een opleiding ICF georganiseerd, gericht op toekomstige casemanagers Zorg.

 

Doel van de opleiding

ICF als denk- en handelingskader om maximale arbeidskansen te bieden in het kader van de activeringstrajecten

Deze opleiding is een inleidende studiedag over ICF (Internationale Classificatie van Functioneren) met het oog op het opnemen van het casemanagement Zorg in de activeringstrajecten in het kader van het decreet 'werk- en zorgtrajecten'. 

Het doel is kennis te maken met:

de componenten en categorieën van ICF als biopsychosociaal model om het menselijk functioneren in zijn totaliteit in kaart te brengen

het biopsychosociaal redeneerproces op basis van het ICF-kader

ICF als gemeenschappelijke taal voor de werk- en zorgsectoren

Deelnemers krijgen inzicht in hoe ze op basis van ICF begeleidingsdoelen kunnen bepalen voor de werk- en zorgactoren in de activeringstrajecten. 

De opleiding is 1 ECTS studiepunt waard (studiedag van 7 contacturen en 20 zelfstudie-uren). Na het volgen van de opleiding krijgt de deelnemer een certificaat van deelname dat zal gelden als ICF-certificaat bij een mandaataanvraag als casemanager Zorg.

 

Voor wie?

De opleiding is ENKEL bedoeld voor medewerkers van welzijns- en zorgvoorzieningen die een mandaat als casemanager Zorg in het kader van de activeringstrajecten kunnen opnemen.

Wanneer en waar?

De inleidende studiedag (9.30-16.30 uur) wordt in elke provincie één keer georganiseerd voor een maximum van 50 deelnemers. De trainers hebben een degelijke ICF-opleiding en praktijkervaring.

20/4/2018 - Universiteit Diepenbeek (Agoralaan gebouw D), Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt - Rudy Gheysels & Valentin Schroyen

27/4/2018 - Vormingscentrum Guislain, Jozef Guislainstraat 47, 9000 Gent - Catherine De Vos & Jo Lebeer

14/5/2018 - Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk - Jill Meirte & Gianoula Tsakitzidis

15/5/2018 - Vlaams-Brabant, UCLL (campus Hertogstraat), Hertogstraat 178, 3001 Leuven - Patricia De Vriendt & Dominique vd Velde

31/5/2018 - Hogeschool West, Rijselstraat 5 (vleugel C), 8000 Brugge - Jolien Veys &Johan Neyt

 

Kostprijs?

50 euro per persoon (lunch inbegrepen)

Klik hierboven op de datum van de opleiding voor alle info en inschrijven.
Maximum 2 personen per organisatie (extra belangstellenden komen op een wachtlijst)

Vragen?

inhoudelijk en doelgroep : viviane.vermeiren@sig-net.be

inschrijven, praktisch : pieter.vermeiren@sig-net.be