Contactpersoon:

Herbots Katrien
katrien.herbots@keki.be
09/2432470

Download alle bestanden:

facebook programma.png Download alle bestanden
 

Dees geloofde ni! Levensbeschouwelijke diversiteit integreren in de klas - KeKi Research on Stage - 26 oktober 2017

Printervriendelijke versiePDF version

Omgaan met levensbeschouwelijke diversiteit in de klas kan leiden tot veel vragen, misverstanden, taboes en in sommige gevallen tot conflict. Maar het kan ook leiden tot een verrijking voor leerlingen en leerkrachten. Hoe halen we het beste uit een diverse klas? En hoe kan diversiteit in de klas een opstap zijn naar het internaliseren van een democratische burgerschapshouding? Deze vragen staan centraal op KeKi’s Research on Stage 2017.

Onderzoekers Lore Van Praag (UAntwerpen, UGent) en Goedroen Juchtmans (KU Leuven) brengen de verhalen van leerlingen die zij ondervroegen in diverse basis- en middelbare scholen. Hoe integreren jongeren de diverse wereldbeelden waarmee zij opgroeien in hun identiteit? Welke houdingen van ouders en leerkrachten leiden voor hen tot conflict? En welke rol speelt het hebben van een andere levensbeschouwing in hun perceptie van hun onderwijstraject?
Daarna gaan Johan Lievens en Jonas Vernimmen (KU Leuven) dieper in op enkele juridische vraagstukken over vrijheid van religie in het onderwijs. Is de hoofddoek verbieden op de speelplaats conform de Grondwet? Mogen niet-gesubsidieerde scholen de evolutieleer uit het curriculum schrappen? Hebben kinderen met een niet-christelijke religie recht op hun eigen religieuze feestdagen? Mogen de uren godsdienst door een ander vak ingevuld worden?
Het Kinderrechtencommissariaat verzorgt het afsluitende woord.

Maar uiteindelijk staat op deze dag vooral de expertise van het publiek centraal. Aan de hand van begeleide rondetafelgesprekken gaan we op zoek naar inspirerende praktijken en beleidsaanbevelingen. Die worden achteraf gebundeld en verspreid naar het brede publiek, de verschillende onderwijsinstanties en de bevoegde overheidsdepartementen.

KeKi’s Research on Stage gaat door op donderdag 26 oktober 2017 van 9u tot 13u. in de Koninklijke Bibliotheek van België te Brussel. Deelname kost 35€.
Inschrijven kan via kathy.vlieghe@keki.be